De IJsselbiënnale begint 18 juni!

Van 18 juni t/m 19 september vindt de IJsselbiënnale plaats. In deze periode zijn langs de hele rivier 28 kunstwerken te bewonderen in de IJsselvallei, gemaakt door gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Naast deze buitententoonstelling biedt de IJsselbiënnale óók het podium aan cultuurmakers uit deze regio.

Dit rijk gevarieerde programma bestaat o.a. uit theatervoorstellingen, concerten, tentoonstellingen, rondleidingen, leuke kijk- en doe opdrachten en nog veel meer. Voor enkele activiteiten is een aanmelding nodig, passend bij de coronamaatregelen. Al meteen in de eerste week is er veel te beleven rondom de IJssel, dus ook bij U in de buurt. Met de IJsselbiënnale willen we laten zien dat de rivier meer verbindt dan alleen het landschap: het landschap gaat natuurlijk pas echt leven door de mensen die er wonen en werken. En dat willen we graag met je delen! Kom dus deze zomer naar de IJsselvallei, met het programmaboekje in de hand en laat je meevoeren door de verrassende cultuur in de IJsselvallei. Het programmaboekje is een bijlage van de reisgids en routekaart. Deze zijn verkrijgbaar via diverse verkooppunten en de webshop van de IJsselbiënnale.

www.ijsselbiennale.nl of www.ijsselbiennale.nl/programma/

Onderstaande zijn slechte enkele voorbeelden van de vele activiteiten die vanaf 18 juni plaatsvinden langs de route:

18-06-2021 Harculo centrale – De Stad Verbeeldt – Generation Z; what’s next De Foto- en Fietsroute start bij de expositie in Centrale Harculo en gaat langs kunstwerken in Zwolle-Zuid en langs de IJssel naar de foto-expositie op het Lübeckplein. De route kan ook andersom gefietst worden. Deelnemers kunnen foto’s maken en deze inzenden naar wedstrijd@destadverbeeldt.nl. Een vakjury selecteert de winnaars, die een mooi fotoboek ontvangen. Stichting De Stad Verbeeldt zet Visual Storytelling op de kaart van Zwolle en Oost Nederland door landelijke exposities te organiseren i.s.m. de Zilveren Camera en Noorderlicht Groningen. Daarnaast organiseert De Stad Verbeeldt eigen exposities, stadsgesprekken, ateliers, wedstrijden en cursussen voor professionals, amateurs, wijkbewoners, leerlingen en studenten. De Stad Verbeeldt werkt samen met culturele en maatschappelijke instellingen, onderwijs en bedrijfsleven. De organisatie werkt met een artistiek team, kernteam, professionals en amateurs.

19-06-2021 en 20-06-2021 Adapt or B Trapped & Garden Battle – Climate Campus Zwolle

Tijdens het startweekend van de IJsselbiënnale kunnen bezoekers uitproberen of ze kunnen ontsnappen aan de klimaatverandering. De mobiele escaperoom Adapt or BTrapped gaat precies daarover. In de escaperoom kunnen maximaal 5 mensen uit één huishouden tegelijk ontdekken hoeveel zij weten van het klimaat. En hoe je je daarop kunt aanpassen. Met die kennis is ontsnappen binnen 20 minuten mogelijk. Gemeente Zwolle ontwikkelde de game in samenwerking met Climate Campuspartijen als Waterschap Drents Overijsselse Delta. Dat gebeurde in het kader van het Europese CATCH project. Daarin leren we hoe we onze steden in de Noordzee regio het beste kunnen aanpassen aan de nieuwe weersextremen van klimaatverandering.

Een leuke, extra activiteit is de serious game Garden Battle, een online tuinontwerpspel gesitueerd in de digitale tweelingstad Zwolle. Ervaar ter plekke hoe je een mooi ontwerp maakt voor tuin of stadsplein dat ook hoog scoort op klimaatbestendigheid.

18-06-2021 De Kracht van de Natuur – Joke Proper – Infocentrum Del Nul, Olst In de werken en objecten van Joke Proper staat de kracht van de natuur centraal. Joke is geboren bij de IJssel; zij woont er vlakbij en ze zal er nooit meer vandaan gaan. De kunstenaar zoekt altijd de dialoog met haar directe omgeving. Haar inbreng voor de IJsselbiënnale heeft als thema: de natuur overwint altijd. Dit actuele thema is te zien in conceptuele installaties en schilderijen. Joke begeeft zich graag op het snijvlak van abstractie en figuratie.

18-06-2021 Kunstwandeling Eilandje 2021- Vogeleiland Deventer Wandel langs nieuwe site-specifieke kunstwerken van Esmay Groot Koerkamp, Marieke de Jong, Elise van der Linden, Lobke Meekes en Femke Teussink, geïnspireerd door het eeuwenoude Vogeleiland. Curator Eva Kleeman en beeldend kunstenaar Loes ten Anscher maakten de route voor Stichting Vogeleiland.

Botaniseertrommel: €4,95 bij VVV (Brink 89) & Parkcafé Mees.

19-06-2021 Stiltewandeling IJsselvallei – Meadow Deventer

Een stiltewandeling door de IJsselvallei als ode aan het wassende water van de IJssel. Onder leiding van Ewout Staartjes, oprichter van Walrusclubs in Nederland. Geïnspireerd door een Russische gezondheidstraditie van ijszwemmen in rivieren en meren. De leden van Walrusclub Deventer zwemmen het hele jaar door in de hanken van de IJssel. Ewout zal halverwege de wandeling een oud Siberisch gebed voordragen ter ere van het zuiverende IJsselwater.

Startplek: Stadsstrand, Deventer (naast de Wilhelminabrug) Datum: zie www.winterzwemmen.nl/agenda

Tijd: 9.00 uur

Afstand: ca 10 km

20-06-2021 Expositie Martijn Hage – Mimik Deventer Martijn Hage exposeert digitale generatieve kunst: voorstellingen van organische- en geometrische vormen, die hij met fractal technieken tot erosie en corrosie brengt. Hij vraagt zich af: wat is de invloed van techniek op de natuur, en omgekeerd? Hoe gedraagt de natuur zich als de techniek het laat afweten? Thema’s in zijn werk is het samenspel tussen water en land, de oorsprong van leven.

19-06-2021 Martinus wandelt over de Poll – Bussloo De Sint Martinuskerk Bussloo organiseert een bijzonder evenement in nauwe samenwerking met het naastgelegen Landgoed de Poll. We starten met een rondleiding over het landgoed olv Rentmeester Eelco Schurer, gevolgd door een lunch en een orgelconcert door Gert Jan Oldebeuvink, stadsbeiaardier van Zutphen op het fraaie Naberorgel uit 1840. De kerk is dankzij de adel tot stand gekomen. In 1817 schonk de Baron van Wijnbergen de kerk aan de katholieke gemeenschap. In het concertprogramma speelt dit element een belangrijke rol. Ook de IJssel klinkt door bij de keuze van de componisten. En natuurlijk zal er ook muziek van J.S. Bach klinken.

Het wordt een dag voor fijnproevers die van natuur en muziek houden. Er is plaats voor 30 liefhebbers.

data: 19 juni en 18 september

Tijd: 10.00 – 14.00 uur, duur van de wandeling ca. 2 uur (goede wandelschoenen mee!)

Kosten € 15,– per persoon. Aanmelden kan uitsluitend via de website van de Sint Martinuskerk Bussloo (www.sint-martinuskerk-bussloo.org ).

20-06-2021 Workshop Close-up in aquarel – Zutphen Buiten, aan de oever van de IJssel ga je kijkend en tekenend beelden verzamelen. Niet de beelden najagend, maar aandachtig kijkend met alle zintuigen komen ze moeiteloos in je vizier. Je bakent

jouw cirkel van 1,5 meter ruimte af met rood wit lint. Ik nodig je uit om mee te doen met leuke doe-opdrachten en kijkoefeningen, die je helpen schoonheid te ontdekken door in close-up te kijken. De natuur aan de waterkant en wat je daar vindt is je inspiratie.

Je maakt jouw hedendaags getekend en geschilderd verhaal , om de “single story” van de rivier te nuanceren; je laat via tekening/aquarel zien dat de natuur schoonheid kan hebben, zelfs als het zakkende water veel rommel heeft achtergelaten. Vergeet de tijd door in te zoomen op details. Alles kan waarde hebben in het oog van de kunstenaar.

Bij slecht weer atelierprogramma.

19-06-2021 Pelgrim – Lotte Pen – Dieren Beleef de verrassende muziekwandeling in de natuur: Pelgrim.

Met direct aan je hoofd, speciaal voor deze wandeling door Lotte Pen gecomponeerde elektronische neo classical-muziek, loop je in een groep door de natuur. Deze zinnenprikkelende wandeling leidt naar een apotheose: een live concert op een bijzondere plek waarin je zelf participeert. “Een massage voor de zintuigen,” belooft Lotte Pen.

16.06.2021 — 19.09.2021 Als vissen op het droge – Kunstlab Doesburg De leden van het Kunstlab Doesburg hebben zich laten inspireren door het IJsselbiënnale-thema en duurzaamheid en gunnen materialen een tweede leven. Voor de visroute zijn o.a. banners, drijfhout, plastic, rubber, spijkerbroeken, wijzerplaten en klei gebruikt. Sommige werken zijn in gezamenlijkheid gemaakt, andere solo in eigen atelier. Door de hoeveelheid leden en de uiteenlopende disciplines ontstaat automatisch een gevarieerd aanbod. Marion Steur en An Compagne, twee van onze leden hebben een eigen kunstuiting in de Doesburgse fietsroute. De visroute loodst je al wandelend vanaf de Turfhaven het centrum van deze mooie Hanzestad in. Goede vangst!

19.06.2021 — 18.09.2021 WOORDENWAADPLAATS – Doesburg Op stukken karton staan woorden rondom het thema TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID die bezoekers op de aanlegplaats aan de IJssel rangschikken tot zinnen en woordgroepen, zodat er poëzie ontstaat. Er zijn lege borden waarop zij nieuwe woorden kunnen toevoegen. Er ontstaat poëzie in de taal van de IJssel. De Doesburgse dichter Marion Steur maakt met de resultaten in totaal 13 zaterdaggedichten. www.papierenvliegtuig.eu

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Koninklijke Onderscheiding voor Wim Holterman uit Raalte

Burgemeester Rob Zuidema heeft zaterdagmiddag 15 juni tijdens de Korbeld Rohda Dag ...