CoronaMelder-app al meer dan 3 miljoen keer gedownload

Voorkom dat je onbewust een ander besmet

Afgelopen weken testten vele Overijsselaars de CoronaMelder-app in de praktijk. Nu kan iedereen in Nederland de app gebruiken. CoronaMelder informeert mensen als zij mogelijk besmet zijn. Zo kunnen zij voorkomen dat zij onbewust een ander besmetten. Inmiddels hebben al meer dan 3 miljoen mensen de app gedownload. Het downloaden van CoronaMelder is altijd vrijwillig.

CoronaMelder is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Uit de cijfers van de praktijktest blijkt dat CoronaMelder helpt om de verspreiding van corona tegen te gaan. Zo gaven tijdens de praktijktest in Drenthe, Overijssel en Gelderland 615 personen via de app aan dat zij positief getest waren. “Mensen die langer dan een kwartier dicht bij een persoon in de buurt zijn geweest die later het coronavirus blijkt te hebben, krijgen op deze manier snel een bericht. Wij constateren dat het een goede aanvulling is op het bron- en contactonderzoek”, zegt Margreet Algera, strategisch manager GGD IJsselland.

Wie door de GGD positief getest is op het coronavirus en CoronaMelder gebruikt, kan samen met de GGD in de app melden dat hij of zij besmet is. De app stuurt dan een melding naar app-gebruikers dat zij op een bepaalde dag minstens 15 minuten dicht bij iemand waren, die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie ze in de buurt waren en die ze niet kennen. In de melding staat welke maatregelen iemand kan nemen en of iemand zich kan laten testen. Zo weten mensen na een melding dat ze meer kans hebben om besmet te zijn. Ook kunnen ze zo voorkomen dat ze onbewust een ander besmetten.

Inwoners van Overijssel die de app al hadden gedownload, kunnen deze blijven gebruiken. De app hoeft niet opnieuw te worden gedownload. Wie de app nog niet heeft, kan hem downloaden in de App Store of de Google Play Store. Algera: “Nu het aantal besmettingen in rap tempo oploopt, ook in de zorgsector, is het nog belangrijker je aan de basisregels te houden en snel te handelen om het virus in te dammen. De CoronaMelder-app helpt daarbij. Ik roep dan ook iedereen op de app te installeren.”

Hulp bij installeren

Wie het lastig vindt de app te installeren, kan bij veel bibliotheken in Overijssel terecht. Zij bieden hulp bij het installeren. Op de website van de gemeente staat hierover meer informatie. Als het niet lukt bij een bibliotheek langs te gaan, kunnen mensen gratis de DigiHulplijn bellen op 0800-1508. De DigiHulplijn is elke werkdag bereikbaar van 9:00 tot 17:00 uur. De ervaren vrijwilligers helpen bij het stap voor stap installeren van de app. Wie vragen heeft over de privacy, techniek of veiligheid van de app, neemt gratis contact op met de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280. Deze helpdesk is elke dag geopend van 8:00 tot 20:00 uur.

CoronaMelder werkt op de meeste Android-telefoons met versie 6 of nieuwer. Voor iPhones geldt dat de app werkt op smartphones met het besturingssysteem iOS 13.5 of nieuwer. iOS 13.5 kan geïnstalleerd worden op de iPhone 6s, iPhone SE en nieuwer.

3 dingen die goed zijn om te weten

  1. CoronaMelder vraagt niet om persoonlijke gegevens. De app weet dus geen namen, geen e-mailadressen en geen telefoonnummers.
  2. CoronaMelder werkt met bluetooth en niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet wie of waar iemand is en kan niemand volgen.
  3. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. Niemand wordt verplicht de app te gebruiken of te laten zien om ergens toegang te krijgen.

Lees meer over CoronaMelder op coronamelder.nl.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...