Column Elvira Salet: Bestemming of de reis, wat is leuker ………..!

Nieuw bij Salland Sport: Columns van schaatscoach Elvira Salet uit Deventer. Zij schrijft al langere tijd columns aan verslaggever Erik van Luttikhuizen van Salland Sport. Voorheen te lezen op de site van DeventerRTV en vanaf nu op de website van salland1! Elvira schrijft als schaatscoach regelmatig columns als dagboek richting Erik. De column is hieronder te lezen.

Lieve Erik,

Zoooo Erik jij liet heel voetbalminnend GA Eagles even flink schrikken en mij ook! Een aantal weken geleden zat ik niets vermoedend op de social media en zie opeens jouw gezicht met een zuurstofkapje voorbij flitsen. Dat is toch niet Erik?…..dacht ik op dat moment. Ja het is Erik, neeee wat verschrikkelijk, door de Corona geveld. Gelukkig ben je inmiddels weer thuis en aan het herstellen en dat gaat, zoals jij laat weten, goed en heb je inmiddels de stijgende lijn van herstel mooi te pakken. Ik hoop dat je vanavond niet opnieuw naar adem gaat happen, maar dat laat Van Wonderen en zijn Team niet gebeuren. Ze gaan gewoon winnen en pakken dan de plek waar ze na dit seizoen denk ik echt recht op hebben, promoveren naar de Eredivisie. Tegelijkertijd realiseer ik mij ‘to finish first, you have to finish’, om dan te kunnen zeggen, bestemming bereikt.

De Sportwereld werd afgelopen Maart stil door het tragische bericht dat Bibian Mentel (Olympisch Snowboardster) verloor……. verloor na een geweldige en optimistische weg waarin zij keer op keer haar ellendige kanker bedwong. Zij is voor veel sporters een voorbeeld van liefde en passie voor haar sport maar ook voor het leven. Zij is ook een voorbeeld voor mij. Zij blonk uit in het denken in mogelijkheden dat was haar onverwoestbare motto, met haar glimlach lukte het haar keer op keer door het donker heen te kijken. Zij omarmde het leven en haalde er alles uit wat er uit te halen was tot de laatste seconde. Bibian leeft door in haar geliefde bergen, via haar mooie stichting de Mentelity Foundation, een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten wil krijgen. Hoe mooi is dat Erik….de bestemming of de reis, wat zou zij leuker hebben gevonden. Ik denk Erik ‘er komen is een kunst maar weggaan ook’, Bibian wist dat als geen ander.

Ik fiets door de avond heen en zag een mooie oranje vurige zonsondergang, het is koud het water van de IJssel dampt en ik moest aan haar denken. Bibian samen met Paulien van Deutekom, twee prachtige Topsportvrouwen als twee lachende TopsportEngelen die vast alweer plannen aan het maken waren. Dat is toch een mooie gedachte Erik.

Als je er niet in gelooft ga je niet winnen. Welke bestemming of reis je ook maakt, met een topsportmentaliteit en de passie voor je sport wordt alles leuker. Dat zagen wij Sjinkie Knegt (Shorttracker) ook doen na het drama met zijn aanmaakblokjes bij het aansteken van zijn Houtkachel. Binnen 100 dagen stond hij weer op het ijs in Thialf. Zijn benen waren zwaar gehavend door de brand, ik zag dat toevallig een keer in het voorbij gaan in de krachthal in Thialf.

Hij zal toen ongetwijfeld gedacht hebben ‘ga ik het nog redden’, ondanks dat zijn Teamgenoten zeiden ‘Sjinkie is onsterfelijk’ die heeft al zoveel meegemaakt.

Sjinkie zou Sjinkie niet zijn als hij niet uitstraalde ‘valt wel mee’, een ruwe bolster met een blanke pit. Even had Sjinkie een dip, na het afgelasten van twee Wereldbeker wedstrijden ivm C-19, en ging hij zoals hij het zelf zei ‘dingen doen die leuk zijn’, sleutelen aan zijn auto en twee autocrosswedstrijden die wel door gingen. Daarna was de focus alweer snel verlegd op het EK in Gdansk. Wat voor hem teleurstellend verliep, waarvan ik dacht, jee je staat er maar mooi weer tussen, knap. Misschien te overmoedig of toch ook twijfel ‘kan ik het nog’ in het Internationale circuit. Sjinkie heeft bestemming Olympisch Goud in 2022 en vindt het mooi elke dag te shorttracken, de reis daarheen als er geen gekke dingen meer gebeuren, moet puur geluk voor hem worden. Dat betekent ook weer, wees jezelf Sjinkie en koester je talent opnieuw en geloof in je bestemming hoe de reis tot nu toe ook verliep.

Inmiddels draaien de schaatsers alweer richting het nieuwe seizoen 2021-2022. De meeste Teams zijn uit hun winterslaap gekomen en gestart met de nodige fiets-, skeeler-, en looptrainingen en de Commerciële Teams waren alweer gesignaleerd in buitenland. Het is het seizoen van de Olympische Winterspelen, dus iedereen is scherp.

Wij zijn ook weer gestart, alleen werkte het Voorjaarsweer niet geheel mee. Zo was er dit keer bij onze eerste training over de Veluwe geen ijsje van Co, die traditie werd onderbroken door een regenbui op komst. Hard doorfietsen was noodzakelijk, de temperatuur zakt tijdens z’n bui onder de 11 graden. Een aanrader dat ijsje Erik, als je ooit in de buurt van Hoenderloo komt, je kunt er prachtig fietsen en heerlijk in de zon je ijsje opeten. Het is echt een ware belevenis, het ijs wordt daar al vanaf 1927 gemaakt met natuurlijke grondstoffen en staat bekend als het beste ijs van Gelderland. Je denkt dan aan een ijszaak waar je naar binnen loopt en waar verschillende bakken met smaken staan. Niets is minder waar, het is alleen een open raampje in de muur waarachter je drie ijsmachines ziet draaien, voor heerlijk Vanille IJS. In het hoogseizoen staan daar rijen fietsers geduldig te wachten, zo’n ijsje wil zelfs jij niet missen hahaha.

Over een aantal weken in juni is er in Thialf alweer zomerijs. De baan gaat dan niet meer dicht en blijft open tot aan het Winterseizoen. In Juli openen ook andere ijsbanen in de Wereld voor het zogenaamde ‘zomerijs’. Het is gewoon ijs alleen dankt het de naam aan de periode waarop de ijsbaan opengaat. In het najaar noemen wij het ‘Herfstijs’ en in de winter heet het ‘gewoon’ IJS, hahaha rare jongens die schaatsers he Erik. Voorlopig zijn wij te vinden op de racefiets op de Veluwe, de Knobbel, de Holterberg en op de Skeeler- of Atletiekbaan in Keizerslanden in Deventer. Daar leggen wij de basis voor het komende seizoen. Iedereen heeft er weer veel zin in en ik vind het altijd een mooi gezicht die gretigheid van iedereen, het zelfs nu alweer willen winnen op de fiets in een tijdrit of met een sprintje op de atletiekbaan, de reis is leuk en onze bestemming komt weer dichterbij, de komende Winter.

Dat doet de trainer van jouw geweldige Cluppie, Van Wonderen, ook, de bestemming is promotie maar de reis er naar toe is ook leuk want anders bereik je nooit je bestemming. Passie spat ervan af dit seizoen bij GA Eagles dat is ook topsport Erik, doorgaan ook al is of lijkt de reis soms nog zo moeilijk. Ik hoop dat jij na vanavond tevreden kunt zijn met de bereikte bestemming na een lange moeilijke maar mooie reis…..en kunt zeggen, het was leuk!

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Go Ahead Eagles speler Kuipers is een schrijver

Behalve een betrouwbare en getalenteerde linksback blijkt Eagles speler Bas Kuipers ook ...