Carbidschieten in Olst-Wijhe? Meld het bij de gemeente

Carbidschieten is een traditie in de gemeente Olst-Wijhe. Om het carbidschieten dit jaar veilig en passend binnen de coronaregels te laten verlopen, wil de gemeente graag in gesprek met de carbidschieters. Burgemeester Ton Strien: “We vinden het belangrijk dat het traditionele carbidschieten kan doorgaan. Anders dan bij het afsteken van vuurwerk, waardoor vorig jaar ongeveer 1300 mensen (spoedeisende) zorg nodig hadden, gebeuren er gelukkig maar zeer beperkt ongelukken bij het carbidschieten. Het geeft dus geen extra druk op de zorg. Natuurlijk moet deze gezellige traditie wel in goede banen worden geleid. Daarom gaan we graag met de carbidschieters in gesprek. Het is dan wel nodig dat zij zich bij ons melden. Zo houden we het veilig en zorgen we er met elkaar voor dat het coronavirus zich niet verspreidt door deze jaarlijkse traditie”.

In de gemeente Olst-Wijhe is het gebruikelijk dat er overdag carbid wordt geschoten. Dit jaar mag het tot 17.00 uur. En dus nadat inwoners het hebben gemeld bij de gemeente. De melding is erop gericht dat de gemeente in gesprek kan met de inwoners om er samen voor te zorgen dat het carbidschieten veilig gebeurt binnen de geldende coronaregels. Het college stelt de gemeenteraad voor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op deze twee punten aan te passen. De gemeenteraad besluit hierover op 14 december.

Corona: Carbidschieten mag alleen passend bij de geldende coronaregels. Na de persconferentie van dinsdag 8 december komt hier meer duidelijkheid over. De informatie over carbidschieten op www.olst-wijhe.nl/carbidschieten wordt dan aangevuld met de geldende coronaregels waaraan carbidschieters zich moeten houden.

Veilig carbidschieten: De regels die ieder jaar gelden, gelden ook nu. Dit gaat bijvoorbeeld over afstand tot woningen en het gebruik van ballen. Deze regels worden na 14 december aangevuld met het besluit van de raad over de meldingsplicht en het carbidschieten tot 17.00 uur. De gemeente sluit ook dit jaar aan bij de landelijke BOCK-campagne: de Bewust Oplettende Carbid Knaller. Hiermee wijst de gemeente op de veiligheid tijdens het schieten.

Melden: Wie carbid gaat schieten, kan dit via een formulier op www.olst-wijhe.nl/carbidschieten melden bij de gemeente. Dit kan vanaf :donderdag 10 december.

Over Salland TV

x

Check Also

Koninklijke Onderscheiding voor Wim Holterman uit Raalte

Burgemeester Rob Zuidema heeft zaterdagmiddag 15 juni tijdens de Korbeld Rohda Dag ...