Adrie van Essen nieuwe artistiek leider van Deventer evenementen

Deventenaar Adrie van Essen is per 1 januari 2022 de nieuwe artistiek leider van evenementenbureau dEVENTer. Hij neemt daarbij het stokje over van Anjo de Bont die jarenlang verantwoordelijk was voor de programmering en ontwikkeling van de grote Deventer evenementen waaronder Deventer Op Stelten, de Deventer Boekenmarkt en het Dickens Festijn. Samen met directeur Martijn Westerbrink zal Adrie de koers van het evenementbureau verder vormgeven. Adrie programmeert al jarenlang buitentheaterfestivals en heeft een goede reputatie opgebouwd inclusief een stevig netwerk in zowel binnen- als buitenland.

Met de aanstelling van Adrie van Essen zet dEVENTer een belangrijke stap in de ontwikkeling van de organisatie en de ambitie van de Deventer evenementen. Martijn Westerbrink, directeur dEVENTer: “Adrie kent Deventer, de evenementen en het netwerk van gezelschappen. We halen zo veel kennis en kunde in huis, en tegelijkertijd bruist hij van ideeën en ambities voor de stad en evenementen. Zijn drive en ambities sluiten aan bij de missie van dEVENTer en de kansen die we zien voor Deventer. Het belooft een mooie samenwerking te worden.”

Adrie van Essen (Amersfoort, 1973) ontwikkelde zich de afgelopen 12 jaar als programmamaker in het buitentheater. Hij heeft geprogrammeerd en georganiseerd bij diverse festivals en evenementen in Gelderland en Overijssel, waaronder festival Kunsten op Straat. Daarnaast hij heeft aan de wieg gestaan van Werkplaats Diepenheim (artist-in-residence voor professionele kunstenmakers) en festival Heimland, beide in Diepenheim, stedeke van kunst en cultuur.

Adrie van Essen: “Mensen op een laagdrempelige manier in contact brengen met cultuur, waarbij ze de mogelijkheid krijgen om nieuwe dingen te ervaren enerzijds, en eenvoudig bewust te laten worden over thema’s als klimaat, gelijkwaardigheid, inclusie anderzijds, is al jaren mijn drijfveer voor dit vak. Om dit nu in mijn eigen stad Deventer te mogen doen, en bij te dragen aan het hoge kwalitatieve, culturele klimaat wat hier is neergezet, is een fantastische nieuwe uitdaging.”

Het evenementenbureau is per 1 januari 2020 ontstaan uit de splitsing van de VVV Deventer, en kreeg in de twee daaropvolgende jaren direct te maken met de coronapandemie. De grote evenementen gingen niet, of in aangepaste vorm, door. Martijn Westerbrink: “Er liggen nog enorm veel kansen om de bestaande evenementen te verdiepen en nieuwe projecten op te pakken. De coronapandemie dwong ons om anders naar evenementen te kijken, en die vernieuwing willen we graag blijven gebruiken de komende jaren.”

Evenementenbureau dEVENTer is dit jaar verantwoordelijk voor de organisatie van de 25ste editie van internationaal buitentheaterfestival Deventer Op Stelten (1-3 juli), de Deventer Boekenmarkt (de grootste boekenmarkt van Europa), voorafgegaan door de tweede editie van het Woordwaarde Festival (1-7 augustus) en de 30e editie van het welbekende Dickens Festijn. Daarnaast wordt er al met regionale partners samengewerkt aan bijvoorbeeld het Hanzejaar 2023 en zijn er ontwikkelingen en plannen voor een actievere programmering in de Bergkerk.

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...