Bier brouwen in Salland

Zelf je eigen bier brouwen, het is een hobby die steeds meer in trek is in onze streek. Een mooi product maken met natuurlijke ingrediënten is waar veel hobbyisten warm voor draaien.

Chaos bieren is een superkleine craftbier brouwer in het oosten van het land. “Wij houden van goed bier en daarmee is ons doel simpel. Vanuit chaos, fantastisch bier maken. Door onze extreme mix van passie en chaos zijn onze bieren altijd speciaal en iedere keer verrassend,” melden drie kameraden uit Salland met een voorliefde voor het gele goud op hun eigen website. Bart, Björn en Roland doen dit al sinds 2018 en vanaf 2020 is dit professioneler geworden en zijn de bieren in Salland in veel supermarkten en slijterijen te koop.

Hoe is het eigenlijk begonnen?

Bjorn vertelt: “Met twee vrienden begonnen we ooit met een een cursus zelf wijn maken. Dit had niet helemaal het gewenste resultaat dus gingen we ons verdiepen in het maken van bier. Samen spullen gekocht en eerst receptjes uit een boek gevolgd. En dan ga je experimenteren, een beetje van dit en een beetje van dat. Best een chaos dus want je wisten even niet meer hoe we ene biertje nou zo goed hadden gekregen. De naam voor ons bedrijf was ontstaan, Chaos bieren.” Inmiddels brouwen we niet meer thuis. Daarvoor reserveren we een brouwerij in Albergen, waar we meer kunnen produceren en ook volgens de specifieke richtlijnen, als het gaat om veiligheid en hygiëne.

Orde in de chaos

Daarna kwam er steeds meer structuur. “Dat was ook wel nodig want je wil stabiel bier maken en weten hoe je er meer van kunt gaan maken. Het voornaamste bij zelf bier brouwen is schoon werken. Als je dat niet doet en je de minste verontreiniging krijgt, kun je het weggooien, ” legt Björn uit. Het eerste biertje dat het trio maakte was een tripel, een wat zwaarder bier. Hij toont het receptenboek waar ze veel mee gewerkt hebben en nog steeds doen.

Mooie cultuur

Björn vertelt trots over de open cultuur van bierbrouwers onderling. “We komen elkaar tegen, soms op festivals, maar ook op andere evenementen en we wisselen ideeën uit en soms ook recepten. Het meeste ervan is niet geheim maar we geven er allemaal een eigen draai aan, gebaseerd op eigen smaak. Zo maken wij Stout bier, een variant die we 1x per jaar produceren. Een heel donker, zwaar bier. Hij laat nog enkele bieren zien die voorzien zijn van mooie etiketten. “In de winkel wil je iets dat opvalt, dus doet een vriend van ons de illustraties voor de etiketten. Een mooi etiket trekt toch de aandacht ” Björn poseert nog even trots bij zijn spandoek en laat enkele bieren zien.

Naast een baan gaat er aardig wat tijd in zitten. Op vele festivals zijn ze te vinden, de eerste in Salland op het bierfestival in Deventer op 19 augustus. Zolang we het leuk vinden, blijven we dit doen, aldus een enthousiaste Björn.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Nabeschouwingen voetbal, handbal, volleybal, korfbal en waterpolo

Jouw wekelijke dosis aan nabeschouwingen uit Salland Sport. Met deze week: Voetbal: ...