Fietstocht van Sibiu (Roemenie) naar Deventer voor bewustwording klimaatverandering

Dit jaar organiseert NGO Euphemia Cycle4GlobalGoals, een fietstocht van Sibiu (Roemenië) naar Deventer (Nederland) om bewustwording te creëren voor klimaatverandering en de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Cycle4GlobalGoals staat voor de verbinding tussen mensen en steden op een sportieve maar vooral duurzame manier en belicht lokale best practices rond de SDG’s. De organisatoren hopen, door de meerwaarde van de SDG’s onder de aandacht te brengen, dat hun initiatief nog meer mensen en organisaties zal inspireren en activeren om hiervoor in beweging te komen.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met lokale autoriteiten, ngo’s en bedrijven in de doorkruiste steden/landen om nog meer bewustzijn en actie te creëren voor de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Het project dient als een verlengstuk van bestaande netwerken en Global Goals-activiteiten. Het initiatief wordt o.a. ondersteund door de gemeenten Deventer en Sibiu, onderwijs- en culturele instellingen, SDG House Stedendriehoek, NetSib Foundation en het Bestuur Internationale Hanzesteden.

Organisatoren

Twee gepassioneerde fietsers en SDG-ambassadeurs, Adina en Wouter Janssen, hebben dit project geïnitieerd. Na enkele decennia in Nederland te hebben gewoond, verhuisden ze in 2020 naar Roemenië (Sibiu). Naast hun dagelijkse werkzaamheden zijn ze op vrijwillige basis gestart met het ontwikkelen van projecten vanuit hun NGO EUphemia. Door van Oost- naar West-Europa door 10 landen te fietsen, beginnend in Sibiu (Roemenië) en eindigend in Deventer (Nederland), hopen ze mensen bewust te maken van de klimaatuitdagingen en het belang van de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

Fietstocht

Hun fietstocht is dinsdag 23 mei 2023 in Sibiu gestart en de beoogde aankomst is op donderdag 6 juli 2023 in Deventer. Een fietstocht van 3500 kilometer. Fietsers uit alle windstreken zijn van harte uitgenodigd om mee te doen en (deels) mee te fietsen. Mensen kunnen de fietsers volgen via hun website Cycle4GlobalGoals – NGO Euphemia (ngo-euphemia.eu) of lezen over hun ervaringen onderweg via een digitale nieuwsbrief.

De organisatoren willen ook Oost- en West-Europa nauwer met elkaar verbinden. De verbinding wordt nog symbolischer door de langdurige samenwerking tussen Sibiu en Deventer, het start- en eindpunt van deze tocht.

De komende maanden willen Adina en Wouter mensen en organisaties in de steden die ze tijdens hun fietstocht bezoeken, aanmoedigen om op de een of andere manier betrokken te raken bij hun project. Dat doen ze o.a. via het internationale Hanzenetwerk en via de contacten tussen de zustersteden Sibiu en Deventer.

Uitnodiging tot samenwerking

De organisatoren willen onderweg lokale projecten, best practices op het gebied van duurzaamheid / SDG’s bezoeken. Deze best practices worden gedeeld op hun website en social media kanalen.

In onderstaande video stelle initatiefnemers Wouter en Adina Jansen zich voor:

https://youtu.be/AEwfxMpfrl0

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Nieuwe serie “Wij zijn Nedersaksen” op RTV Oost

Mooie ontmoetingen in de provincie over taal, cultuur en geschiedenis van Overijssel ...