De politie heeft in Deventer een bende opgerold die afgedankte elektronica illegaal in Ghana liet dumpen. In het onderzoek dat sinds november loopt zijn acht mannen opgepakt.

Bende opgerold voor elektronicadump in Ghana

De organisatie werd volgens de politie door vier Deventenaren van 22, 28, 32 en 36 jaar geleid. Drie van hen zijn opgepakt, de vierde zit in het buitenland. In Amsterdam zijn vijf tussenhandelaren opgepakt.

De bende zou bij tientallen elektronicawinkels in Midden- en Oost-Nederland elektronica-afval hebben ingezameld. Dat werd opgeslagen in loodsen in Deventer, Diepenveen, Teuge en Eefde. Bij huiszoekingen vond de politie 1250 televisietoestellen en elfhonderd stuks witgoed, waaronder veel koelkasten met giftige CFK’s.

Vanuit de loodsen werd het afval via de tussenhandelaren vervoerd naar Amsterdam en Antwerpen. Vanaf daar werd het verscheept naar Afrika. Een andere deel verdween naar Oost-Europa.

De Deventenaren hadden geen vergunningen voor het verzamelen of opslaan van het afval. Ze ontvingen een uitkering of hadden er een aangevraagd, terwijl ze in Nederland zeven huizen en een bedrijfspand op hun naam hadden staan. Daarnaast hadden ze in Turkije ook verschillende appartementen. Op het vastgoed is beslag gelegd. Verder zijn wapens, vrachtwagens, computers en contant geld in beslag genomen.

De zaak staat volgens de politie los van een actie van de inspectie van het ministerie van Vrom. Die slingerde vorige week een grote landelijke winkelketen in huishoudelijke artikelen op de bon. De keten had kapotte frituurapparaten, waterkokers en ander elektronica-afval afgegeven aan een niet-geregistreerde inzamelaar. Die wilde het ook verschepen naar Ghana.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...