Alternatieve Elfstedentocht

It giet oan! Er komt in mei dan toch een (alternatieve) Elfstedentocht. Niet op de schaats, maar op de fiets. Niet in Friesland, maar in Overijssel. Niet voor een kruisje, maar voor het goede doel.“Zondag 30 mei stap ik om 9.00 uur op de Beestenmarkt in Deventer op de fiets en begin ik aan mijn sponsortocht van 150 kilometer”, vertelt initiatiefnemer Daan Obdeijn. “Ik organiseer deze tocht om geld in te zamelen voor de Stichting PLN.”

PLN is een erfelijke hartspierziekte waarvoor op dit moment nog geen genezende behandeling bestaat. “Ik fiets voor PLN omdat ik van dichtbij zie hoe deze levensbedreigende ziekte een persoon uitput”, motiveert Obdeijn zijn keuze voor het goede doel. “Met medicijnen wordt het wel redelijk stabiel gehouden, maar mensen die deze ziekte hebben, komen bijna allemaal op een punt dat ze of een steunhart, of zelfs een ingrijpende harttransplantatie nodig hebben om te overleven.”

De 51-jarige Deventenaar is een fietsfanaat. Zijn fiets is zijn tweede thuis. Hij is dan ook niet aan zijn proefstuk toe. “Drie jaar geleden fietste ik al eens in mijn eentje van Parijs naar Deventer. Een tocht van bijna 700 kilometer voor hetzelfde goede doel die ik toen in vijf dagen heb afgelegd.” Dit jaar wilde Daan dat huzarenstukje nog een keer herhalen, maar corona stak er een stokje voor. “Het oorspronkelijke plan was om dit jaar in zeven dagen van Kopenhagen naar Deventer te fietsen. Maar aangezien de besmettingen in onze buurlanden nog steeds erg hoog zijn, heb ik besloten dit plan voorlopig te annuleren. Misschien kan het volgend jaar.”

Ondanks corona wilde de geboren en getogen Deventenaar niet lijdzaam toezien hoe PLN om zich heen grijpt. “Omdat ik dit jaar toch een fietstocht voor het goede doel wilde maken, kwam ik op het idee om het dicht bij huis te houden en heb ik deze alternatieve Elfstedentocht bedacht.” Daan fietst de laatste zondag van mei in eerste instantie via Olst en Wijhe richting Zwolle om vervolgens via onder meer Dalfsen, Ommen, Vriezenveen, Almelo en Laren rond 16.00 uur weer op de Beestenmarkt te arriveren. “Mensen kunnen mij, de stichting en de ziekte helpen door een bedrag te doneren op www.doneeractie.nl/alternatieve-elfstedentocht/-48911.”

En zelf de tocht geheel of gedeeltelijk meefietsen, kan ook. “In verband met corona fietsen we met maximaal acht personen, in groepjes van twee, deze alternatieve Elfstedentocht. De enige vereiste is dat je over een goede conditie moet beschikken”, lacht Obdeijn. Aanmelden voor deelname aan deze fietstocht kan via de Facebook-pagina www.facebook.com/Sponsorfietstocht.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Optredens van schrijvers tijdens Deventer Boekenmarkt op het Vogeleiland

Vogeleiland in teken van kinderboek Op zondag 4 augustus vindt de Deventer ...