Fair en expositie bij jubilerende Horsthoeve in Broekland

Dagbesteding De Horsthoeve houdt in het weekeind van zaterdag 4 en zondag 5 december van 11 tot 17 uur een fair met expositie op de boerderij aan de Horstweg 15 in Broekland. De zorgboerderij viert daarmee het 12,5-jarig bestaan. De toegang (met QR-code) en de koffie zijn gratis.

Op de fair is van alles te koop en te zien. Daarnaast is er op de deel ook een expositie in samenwerking met Netwerk Zorgprofessionals Salland. De presentatie bestaat uit werken van deelnemers van De Horsthoeve en cliënten van Atelier Fikret in Deventer. Op beide dagen geven Henriette Tavenier, kunstzinnige begeleider, en Fikret Devedzic, individueel begeleider WMO, geven een korte uitleg over de inzet van kunst bij de begeleiding van WMO-cliënten met een zorgvraag.

Niet-aangeboren hersenletsel

In 2009 begon eigenares Patricia Vreugdenhil op de boerderij aan de Horstweg met kleinschalige dagbesteding voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel uit onder meer de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe. Inmiddels is de ‘zorgboerderij’ uitgegroeid tot een ‘thuis’ dat vijf dagen per week mensen met een niet-aangeboren hersenletsel en mensen met dementie een fijne waardevolle dag biedt. Daarnaast is De Horsthoeve er voor mensen die tijdelijk extra ondersteuning nodig hebben en structuur in hun dag zoeken, bijvoorbeeld nadat ze ernstig ziek zijn geweest.

De Horsthoeve biedt in een veilige omgeving dagbesteding aan mensen die kwetsbaar zijn. “We willen onze deelnemers prikkelen om ‘iets’ te ondernemen, op het gebied van beweging, buiten werken, gezond koken of creativiteit. Denk aan schilderen, muziek maken en dansen, tuinieren en de verzorging van onze paarden. We kijken daarbij vooral naar wat er wél mogelijk is en dat levert vaak mooie dingen op. Iedereen heeft recht op het gevoel van geluk, het recht dat je ertoe doet!”, aldus Patricia.

Samenwerking

De Horsthoeve is aangesloten bij de Federatie Landbouw en Zorg. De Horsthoeve heeft ook dit keurmerk. “Met onder meer zorginstelling ’t Zandt wisselen we medewerkers uit om bij elkaar in de keuken te kijken en kennis en ervaringen met elkaar te delen. Verder ondersteunen we in één-op- één-gesprekken de mantelzorgers van onze deelnemers. In de dagbesteding zien we immers ook gedragingen waar de mantelzorger tegenaan loopt. Met onze expertise helpen wij hen verder”, vertelt Patricia. Samen met een collega is Patricia gecertificeerd coach en paardencoach.

Deskundigen

“Het is erg waardevol dat wij altijd een beroep kunnen doen op externe deskundigen, zoals een ouderenarts, een psycholoog en een ggz-verpleegkundige. Samenwerking met collega’s is ook van wezenlijk belang, zoals met zorgboerderij Het Hamel in Wijhe. We zijn immers allemaal collega’s van elkaar met hetzelfde doel!”

Maar vooral trots is Patricia op de zes medewerkers die ze in dienst heeft en de onmisbare vrijwilligers. De afgelopen coronaperiode is gebruikt om te investeren in de kwalificaties van het team. “Als kleine instelling moeten we aan dezelfde eisen voldoen als de grote zorginstellingen. Onze kennis moet dus op peil zijn.”

Vrienden

Bij dat alles weet De Horsthoeve zich ondersteund door de Stichting Vrienden van De Horsthoeve. Patricia: “Zij maken voor ons meer mogelijk, zoals de aanschaf van kwalitatief hoogwaardige verf en kwasten, een paddock voor het paard en de aanschaf van de pipowagen. Deze laatste gaan we de komende tijd inrichten als koffie- en theeschenkerij, waarbij onze deelnemers de gasten gaan bedienen. Net zoals de fair en expositie op zaterdag 4 en zondag 5 december laat het zien dat er voor iedereen een waardevolle plek is.”

 

 

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Raalte maakt afspraken met provincie over windenergie

Het college van B&W stelt aan de gemeenteraad voor om afspraken te ...