99 woningen grondig opgeknapt in Raalte in de wijk De Maten

SallandWonen start in november met groot onderhoud aan 99 eengezinswoningen in de wijk De Maten in Raalte. Bij dat groot onderhoud worden de woningen, die in de jaren ’70 van de vorige eeuw zijn gebouwd, klaar gemaakt voor een duurzame toekomst.

Proefwoning
Om de buurt te laten zien wat er bij de meeste woningen gaat gebeuren en om de planning van het project goed in beeld te krijgen, zijn er al twee proefwoningen verbouwd. Op de foto ziet u de directeur van Mateboer Bouw, Roel Mateboer en Marijke Kool, directeur van SallandWonen die op 9 november samen het startschot geven voor het project om met groot onderhoud alle woningen comfortabeler en veiliger te maken en ervoor te zorgen dat alle bewoners gaan besparen op energiekosten.
‘Ik ben zo trots op dit project’, zegt Marijke Kool van SallandWonen. “Deze woningen zijn gebouwd in een tijd dat we ons nog niet druk maakten om energieverbruik. En dat is nu wel anders!’ Roel Mateboer verheugt zich ook op de speciale samenwerking. “Doordat we een langdurige en succesvolle samenwerking hebben, kunnen we met elkaar veel aan, aldus Mateboer. Zelfs in deze coronatijd verbouwen in bewoonde toestand wordt dan mogelijk. En alles gebeurt in overleg met de bewoners.

Woningen weer als nieuw
Ook in De Maten gaat SallandWonen weer grondig te werk. Alle woningen in De Maten worden extra goed geïsoleerd en voorzien van mechanische ventilatie. Bij goede isolatie hoort namelijk ook goede ventilatie. Bijna alle woningen krijgen een nieuwe voor- en achtergevel, HR++ glas, kunststof kozijnen, een nieuwe voordeur, zonnepanelen en een nieuw extra geïsoleerd dak. Bij enkele woningen worden het dak en de gevel van binnenuit geïsoleerd. De woningen hebben na de opknapbeurt minimaal energielabel B, maar meestal label A of A+. Hierdoor worden de woningen een stuk comfortabeler en gaan de energielasten van de bewoners omlaag.

Verbouwing in bewoonde staat
De verbouwing gebeurt in bewoonde staat. Dat betekent flink veel overlast voor de bewoners, maar na afloop krijgt men er een betere woning voor terug. De ervaring leert dat bewoners na afloop van een dergelijke project blij zijn met het resultaat. In deze coronatijd moet er heel wat worden gepuzzeld, gepast en gemeten om de werkzaamheden veilig te laten verlopen, maar ook dat is gelukt. “We hopen dat de maatregelen niet verder worden verscherpt, want dan kan de planning van dit project wel uitlopen,” aldus Marijke Kool van SallandWonen.

Langdurige samenwerking
Voor dit soort grote projecten werkt SallandWonen samen met twee grote aannemers met veel ervaring in vergelijkbare projecten, waarbij de bewoners thuis zijn tijdens de verbouwing. Door de langdurige samenwerking en diverse vaste onderaannemers zijn de teams goed op elkaar ingespeeld en dat geeft voordelen voor de huurders en de mensen die aan het werk zijn. Mateboer Bouw uit Kampen gaat in De Maten aan de slag voor SallandWonen.

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...