65-jarig bruidspaar Van Klinken-Drenth

Burgemeester Dadema heeft afgelopen vrijdag een bezoek gebracht aan het 65-jarig bruidspaar Van Klinken-Drenth, Nijverdalseweg 7 in Mariënheem. Na hun huwelijk voltrokken op 25 januari 1955 in stad Groningen, hebben ze zich gevestigd in Raalte.

Een broer van mijn vader woonde al in Raalte en had een bakkerij daar. Hij attendeerde mijn vader op een ouder echtpaar in Raalte, die een schoenenzaak bedreven. En omdat ze geen kinderen hadden die de zaak over konden nemen, was dit een unieke kans voor mijn ouders om deze zaak over te nemen.

– Er zijn vier kinderen geboren uit dit huwelijk. Twee wonen in Nijverdal. Een in Havelte en één in Nieuw Dordrecht.
– De rest kwam daarna vanzelf, 11 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen!
– De schoenenzaak werd héél vaak verbouwd en steeds groter. Ook ging mijn vader kampeer-artikelen verkopen: tenten, caravans, s portschoenen/kleding etc.
– Mijn moeder en vader hebben hun hele leven lang altijd samen gewerkt in de zaak. Mijn moeder was zijn “rechterhand”!
– Mijn vader stopte met de zaak toen hij 48 à 49 jaar oud was. Hij heeft dit goed overwogen en wou gewoon nog lekker genieten samen met mijn moeder zonder alle stress, wat toch het bedrijven van een zaak met zich meebracht.
– Na het stoppen van “in-de-zaak-werken” hebben ze heel veel gereisd. Zijn grootste wens was Indonesië te bezoeken, waar hij als soldaat had
gelegen. Alle plekken bezoeken, waar hij nog foto;s van had van zijn “legertijd” daar. Ze zijn daar meerdere keren geweest, net zoals In Thailand, Italië, Oostenrijk, Frankrijk en vooral Normandië, Portugal. Griekenland, Turkije, Duitsland, Denemarken, Rusland, Joegoslavië en vooral naar de Noordkaap…..het noorderlicht zien…….heeft grote indruk gemaakt. Ook is mijn vader nog naar New York geweest samen met een neef van ons. Zelfs op de Twin Towers gestaan, toen die nog bestonden. Ook kamperen in Nederland hoorde bij hun vakanties. Vader houdt van de bossen en moeder van de zee. Vandaar 1 x per jaar kamperen in Drenthe en 1 x kamperen bij de zee (Callantsoog). Kamperen tijdens een “goedkoop tarief” voor de ouderen, de zgn. “grijze-golf-periode”!!

– Mijn vader is oorlogsveteraan en zet zich (nu nog steeds) heel erg in, om de oorlogsveteranen van Indië hun eer te krijgen, omdat ze die verdienen! Hij zit in allerlei commissies en gaat naar vergaderingen, waar hierover gepraat wordt. Hij schrijft hele stukken over zijn oorlogstijd en over vroeger. Hij zegt steeds, dat hij nog bezig is een boek te schrijven. In ieder geval staat alles op zijn computer.
Ook gaat hij al jaren naar de Veteranendag in Den Haag. Hier ontmoet hij nog de veteranen van zijn lichting, tenminste die weinige die er nog over zijn. Hij rijdt dan ook mee in het defilé in een oorlogsvoertuig, meestal een jeep. Hier geniet hij erg van. Mijn moeder ging in het begin wel mee naar D Haag, maar de laatste jaren niet meer. “Ze heeft het allemaal wel gezien”. De laatste jaren ben ik (ondergetekende) vaak mee geweest.
– Mijn vader komt uit een gezin van 6 kinderen. Helaas is hij de enige van al zijn broers en zussen en zwagers en schoonzussen, die nog over is.
– Mijn moeder heeft nog één zus en één broer.

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...