Het moet afgelopen zijn met de aanhoudende ruzies tussen de moslimomroepen NMO en NIO, waardoor veel publiek geld verloren gaat. Dat stelde minister Ronald Plasterk (Media) dinsdag in de Tweede Kamer.

Den Haag – Moslimomroepen worden aangepakt

Hij stelt een ultimatum van zes weken. ”Anders gaat de stekker eruit”, aldus Plasterk. De afgelopen twee jaar is er volgens de bewindsman door onderlinge strijd en problemen in het bestuur 450.000 euro opgegaan aan advocaten, accountants en adviseurs, op een jaarbudget van 5,3 miljoen euro.

De Stichting verzorging islamitsche zendtijd (SVIZ) verdeelt sinds 2007 de programmabudgetten onder NMO en NIO. De SVIZ zou de beide omroepen dichter bij elkaar moeten brengen, maar ook daarbinnen zijn volop ruzies. Kamerlid Rita Verdonk vroeg Plasterk nog of hij ”niet een veel te grote broek aan heeft getrokken”.
Zij stelde dat hij immers niet de stekker eruit kan trekken bij de moslimomroepen, maar dat dit aan het Commissariaat voor de Media is. De minister zei daarop dat hij wel ”een dringend beroep” doet op het commissariaat om daar waar nodig op te treden.

De voorzitters van beide omroepen stellen dat het probleem niet bij hen ligt, maar bij de SVIZ. Programmaleider Abderrahman Farsi van de NMO: ”Er is geen sprake van ruzie tussen de twee moslimomroepen. Er zijn wel kleine spanningen, maar daar zit niet de kern van het probleem. Het probleem is de SVIZ, waar een voorzitter zit die niet onafhankelijk en niet capabel is. Daar gebeuren dingen die niet in een beschaafd land horen te kunnen.”

Over Salland TV

x

Check Also

Lokale omroepen gaan over op digitale radio

Bron: NLPO Eind 2024 zullen alle lokale publieke omroepen in Nederland te ...