Zandweerd ontwerpt groene ontmoetingsplek in de wijk

Woningcorporatie Rentree en de gemeente Deventer willen een stukje Zandweerd vergroenen. De Ulebelt gaat samen met bewoners aan de slag om een groene ontmoetingsplek te ontwerpen en aan te leggen.

“We renoveren de huizen in de Gerhard ter Borchstraat en willen ook op een andere manier de wijk voorbereiden op de toekomst,” aldus Daphne Sluiter, woonmakelaar bij Rentree. “Zeven huizen worden gesloopt en op dat terrein willen we met bewoners een groene ontmoetingsplek maken. Een fijne plek die bovendien verkoeling geeft op warme dagen.”

Meedenken en meedoen

“Groen vrolijkt de wijk op en maakt hem mooi, gezellig en aantrekkelijk. In de zomer zorgt zo’n groene ontmoetingsplek voor schaduw en verkoeling. Als het een keer hard heeft geregend, kan het water op die plek ook de grond inzakken,” vertelt Annemieke van Dongen, projectleider Ulebelt. “We nodigen direct aanwonenden en andere geïnteresseerden uit om mee te denken over de manier waarop het terrein zo prettig en leuk mogelijk kan worden. Dat het groen wordt, staat vast. Maar daarnaast ligt eigenlijk alles nog open.”

Opbouwwerker Thomas Eikelboom van Raster heeft het vergroenen van het terrein al eerder met buurtbewoners besproken. “Mensen hebben verschillende ideeën. De Ulebelt gaat nu bekijken welke behoeften er bij de bewoners zijn en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat het een prettige oase wordt in de wijk. Kunnen kinderen er verstoppertje spelen, wordt het een bloemrijke plek of komen er bessenstruiken en notenbomen?”

Opgeruimd staat netjes

Tegelijkertijd zijn er ook uitdagingen, want hoe voorkomen we bijvoorbeeld dat het een rommelplek wordt en hoe zorgen we ervoor dat de hondenpoep wordt opgeruimd? Van Dongen: “Door bewoners te betrekken, hopen we dat de buurt met elkaar ook zorgt voor het terrein. We kijken of we afspraken met elkaar kunnen maken over hoe we met het gezamenlijke terrein omgaan, want alleen dan blijft het leuk voor iedereen.”

De Ulebelt bekijkt ook of bewoners mee willen helpen met de aanleg van de groene ontmoetingsplek. “Daarnaast gaan we op een later moment samen onderzoeken hoe bloemen en struiken in voor- en achtertuinen een plek kunnen krijgen. Wat ook dat draagt bij aan een prettige woonomgeving.”

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Vind een weg langs 180 optredens verspreid over 60 tuinen in Deventer: het programma van Gluren bij de Buren is bekend!

Zondag 30 juni veranderen 60 tuinen tijdelijk in buurttheaters tijdens amateurkunstfestival Gluren ...