De informerende politieke markt over de plaatsing van windturbines langs de A1 bij Deventer had woensdagavond over belangstelling niet te klagen.


Windturbine circus: alleen maar verliezers!

Er waren maar liefst 20 insprekers die hun zegje mochten doen. Veel voorstanders maar ook veel tegenstanders. De bewoners van Epse willen er niks van weten, vliegveld Teuge verwacht problemen met de veiligheid van de aanvliegroute, de stichting IJssellandschap vindt het aantasting van het landschap en stelt dat de energie uit de twee turbines nauwelijks rendement oplevert.

De meest geduchte tegenstander van de plannen voor de windturbines is Deventrade, de eigenaar van het gebouw direct naast de A1 oprit van het sportartikelenbedrijf Hummel. De directeur Olaf Pothoven claimt 500.000 euro van de gemeente Deventer en spant een rechtszaak aan. Volgens de gemeente zou hij in 2009 al hebben geweten van de plannen voor windturbines. Pothoven ontkent dat en ondertekende in dec 2010 de overeenkomst voor de grond. In maart 2011 is er door de gemeenteraad voor het eerst gesproken over de plannen voor de windturbines. Pothoven heeft naar eigen zeggen dus teveel betaald voor de grond en wil geld terugzien.

Ook de curator van het gebouw van het failiette Eurocommerce geeft aan schade te ondervinden van de plaatsing van windturbines. De curator de heer Schepel sprak over huurders die het contract gaan opzeggen, en het moeilijk krijgen van nieuwe huurders. Voorstanders van de plannen zijn nu de overburen, namelijk het Postiljon Motel en McDonalds. Volgens raadsleden zijn de belangen daar plaatsing van hogere reclamezuilen. Als er windturbines komen mogen er ook hoge reclamezuilen staan. De dupe kan de belastingbetaler worden, die draait op voor de extra kosten als de raad toch instemt met de plannen.

Over Salland TV

x

Check Also

Raalte maakt afspraken met provincie over windenergie

Het college van B&W stelt aan de gemeenteraad voor om afspraken te ...