Wat te doen bij explosie van LPG installatie in Raalte

Hoewel de kans op een explosie minimaal is, heeft de gemeente Raalte inwoners geïnformeerd over de mogelijke risico’s van een explosie bij een LPG-installatie. Binnen de gemeente zijn er momenteel 9 van deze installaties. Binnenkort zal er een nieuw tankstation met een LPG-inrichting in Nieuw Heeten komen. In het kader van risicocommunicatie zijn alle inwoners van Nieuw Heeten schriftelijk geïnformeerd over de risico’s die bij een dergelijke installatie aanwezig zijn en wat men kan doen bij een incident. Bij de overige installaties zullen omwonenden binnenkort ook geïnformeerd worden.

Een tankstation op zich heeft uiteraard een brandrisico, Bij een tankstation waar ook LPG verkocht wordt is het gevaar wat groter, namelijk brand en/of explosie. Dit kan voorkomen bij de overslag van LPG van de tankauto naar een boven- of ondergrondse tank. Het gevaar van een explosie van een ondergrondse tank, zoals in Nieuw Heeten van toepassing is, is minimaal.

Voor het verlenen van een vergunning heeft de Veiligheidsregio IJsselland de gemeente Raalte geadviseerd. In haar advies heeft zij gewezen op onder andere een goede communicatie met de directe omgeving van dit bedrijf. De risico’s van een dergelijke installatie gelden vooral binnen een bepaalde afstand van dit bedrijf, ook wel de risicocontour genoemd. Voor een LPG-installatie wordt deze risicocontour aangehouden op 450 meter. Binnen deze contour is er bij een incident een verhoogd risico op slachtoffers.

Als er sprake is van een explosiegevaar, worden de inwoners op verschillende manieren gealarmeerd worden. Hierbij kan de sirene en/of een geluidswagen ingezet worden. Een alarmering kan ook gedaan worden door een NL-Alert bericht in het postcodegebied te versturen. Ook het gebruik van de social media kan ingezet worden om de inwoners te informeren over een mogelijke dreiging. Meer informatie wordt daarna gegeven via de rampenzender op RTV-Oost. De gemeente heeft alle risicovolle inrichtingen/installaties op de risicokaart opgenomen. Deze risicokaart kunt u bekijken via de website www.risicokaart.nl . Deze kaart wordt actueel gehouden aan de hand van onder andere de vergunningverlening aan bedrijven. Als inwoners nog vragen hebben over dit onderwerp, dan kunnen ze contact opnemen met de gemeente Raalte op het telefoonnummer 0572-347799.

 

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...