Archeologische vondst in Sluiskwartier Deventer

Het Sluiskwartier zonder een sluis, is natuurlijk niet mogelijk. Tot de jaren 50 was het Pothoofdsluis in de Deventerse wijk de verbinding tussen de IJssel en het Overijssels Kanaal. De afgelopen weken is in opdracht van onder meer Stichting Oud Deventer en de gemeente, archeologisch onderzoek verricht naar de oude schutsluis. Met succes; de sluis is grotendeels intact teruggevonden achter Stadsbrouwerij DAVO.

Het Sluiskwartier wordt de komende jaren flink onder handen genomen. Om de historische waarden te waarborgen, is er bij de vaststelling van het ontwikkelplan afgesproken met Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, Stichting Oud Deventer en Bond Heemschut de sluis weer zichtbaar te maken in het straatbeeld. Afgelopen week is een team van archeologen aan de slag gegaan en wisten de sluis nagenoeg intact onder de grond vandaan te toveren. Een deel van de sluis lag nog aan de oppervlakte, wat het opgraven deels vereenvoudigde. Enkel de sluisdeuren ontbraken en leken zodoende te zijn vervangen door een betonnen constructie.

Ontmanteling Pothoofdsluis

Via het Overijssels Kanaal, de stadsgracht, de sluis en Oude Haven konden schepen destijds op de IJssel komen. De sluis was daarin jarenlang de verbinding tussen het Overijssels kanaal en de IJssel. Mede door de drooglegging van de Deventerse haven en de ontwikkelingen rondom het Havenkwartier, werd de sluis steeds minder relevant. In 1951 is men begonnen met het ontmantelen van de Pothoofdsluis.

De sluis is inmiddels gedocumenteerd en weer afgedekt ter bescherming. De komende periode gaat de gemeente in conclaaf met de benoemde organisaties om het inrichtingsplan verder uit te werken en te bekijken of de mogelijke ontwerpen financieel haalbaar zijn. De komende jaren wordt het Sluiskwartier onder handen genomen. onderdeel van dit plan is de terugkeer van het bekende sluisje achter Brouwerij DAVO.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Vind een weg langs 180 optredens verspreid over 60 tuinen in Deventer: het programma van Gluren bij de Buren is bekend!

Zondag 30 juni veranderen 60 tuinen tijdelijk in buurttheaters tijdens amateurkunstfestival Gluren ...