Repair Café Deventer met meldpunt kapotte apparaten

Op het komende Repair Café van 12 maart, besteden wij extra aandacht aan het Meldpunt Kapotte Apparaten, dat op 11 februari van start is gegaan. Met de resultaten van het Meldpunt in de hand willen we zorgen dat er scherpere regelgeving komt over levensduur en repareerbaarheid van onze elektrische apparatuur. Overigens bent u zaterdag natuurlijk gewoon van 10 tot 14 uur welkom met uw kapotte apparaat, fiets of kleding op de locatie van Het Goed Deventer.

Repair Café wil producten die lang mee gaan en goed te repareren zijn, en wie wil dat niet? Helaas is dat tegenwoordig geen normale zaak meer, integendeel kan men wel zeggen: Net gekocht is hetzelfde als alweer bijna kapot. Wanneer je een spotgoedkoop product koopt, kun je dat nog verwachten. Maar het is niet alleen meer die ‘goedkope zooi’ die snel stuk gaat, het lijkt wel of steeds meer bedrijven er aan mee doen.

Dat viel de tweede kamer ook op en in december is aan Repair Café gevraagd om een onderzoek in te stellen. Repair Café Nederland heeft daarvoor aan bijna 400 Repair Cafés, waaronder Deventer, een vragenlijst gestuurd. Uit alle antwoorden blijkt duidelijk dat elektrische apparaten, zoals te voorspellen was, het moeilijkst te repareren zijn. Koffiezetapparaten, stofzuigers en video/ audioapparatuur komen het meest op tafel bij Repair Café. En er is een trend zichtbaar, dat producenten reparaties steeds vaker zeer moeilijk of zelfs onmogelijk maken. Vooral door het gebruik van zeldzame schroefkoppen en het verlijmen van onderdelen met elkaar.

Wij willen naast dit eigen onderzoek, graag nog veel meer mensen bereiken. Zodat we een representatief beeld krijgen van welke apparaten precies snel stuk gaan of moeilijk te repareren zijn, en waarom. Een onderzoek waar men niet makkelijk onderuit kan. Daarom is besloten om het Meldpunt Kapotte Apparaten op te richten. Het Meldpunt wordt georganiseerd door Natuur en Milieu, die ons ook geholpen heeft met het onderzoek binnen alle Repair Café’s. Als we genoeg informatie op het Meldpunt ontvangen hebben, word alles gebundeld in een rapport aan de tweede kamer.

Over Salland TV

Plaats een reactie

Je mailadres wordt niet weergegeven.

x

Check Also

IJssellinie centraal tijdens bijeenkomst Europees erfgoednetwerk in Olst-Wijhe

Op donderdag 16 mei was de gemeente Olst-Wijhe, samen met Stichting IJssellinie ...