Vijf zondagen vol muziek van Bach

Zondag 4 oktober start een reeks van vijf concerten op zondag voor liefhebbers van Johann Sebastian Bach. Het Himmelsburg Ensemble, bestaande uit musici van Phion onder leiding van violiste Carla Leurs en klavecinist Pieter Dirksen, brengt vijf themaconcerten waarin het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal staat. Cantates uit zijn Weimar periode, suites, vioolconcerten en concerti grossi komen voorbij en bekende solisten zoals de befaamde zangeres Johannette Zomer zijn te gast. Een afwisselend Vijfluik in Muziekcentrum Enschede en De Grote Kerk van Zwolle.

Elk concert zijn eigen thema

Het Himmelsburg Ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte. Elk concert van het Vijfluik laat zich leiden door een ander Bach-thema. De jonge Bach, inspiratie die hij haalde uit Franse en Italiaanse muziek, zijn vioolsolo’s die gespeeld worden door Carla Leurs en de oerversie van enkele Brandenburgse Concerten komen voorbij in het vijfluik. Een must voor elke Bachliefhebber.

Bach en de hertogen van Weimar

In het eerste concert staat de jonge Bach centraal. In 1708 kwam hij als 23-jarige in dienst bij de hertogen van Weimar als organist. Na zijn promotie tot concertmeester in 1714 mocht Bach ook concerten en cantates leveren. Zo klinkt op zondag 4 oktober het Vioolconcert in d, met als soliste niemand minder dan Carla Leurs, die het ensemble samen met klavecinist Pieter Dirksen aanvoert. Ook is de befaamde zangeres Johannette Zomer te gast. Zij vertolkt wat door velen de mooiste solo-cantate wordt genoemd: Cantate Mein Herze schwimmt im Blut.

De overige concerten in het vijfluik worden gespeeld op: 06.12.2020 / 31.01.2021 en 07.02.2021 / 21.02.2021 / 21.03.2021. Voor alle concerten kunnen afzonderlijk kaarten worden gekocht. Voor meer informatie en het bestellen van kaarten www.phion.nl.

Programma

J.S. Bach Aria Alles mit Gott, und nichts ohn’ ihm

J.E. von Sachsen-Weimar Concerto in d, opus 1 nr. 4

J.S. Bach Concerto in d, BWV 987 (naar J.E. von Sachsen-Weimar)

J.S. Bach Vioolconcert in d, BWV 1052R (voor viool, strijkers en b.c.)

J.S. Bach Cantate Mein Herze schwimmt im Blut

Concertgegevens

Pieter Dirksen clavecimbel / muzikale leiding

Carla Leurs viool / muzikale leiding

Johannette Zomer sopraan

Himmelsburg Ensemble

Enschede – Muziekcentrum 04.10.2020 – 11:00 uur

Zwolle – De Grote Kerk 04.10.2020 – 14:45 uur

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...