Cruiseschip gereed voor opvang 184 vluchtelingen

De laaste schoonmaakrondes, de keuken in gereedheid en het personeel laat de benodigde goederen aankomen. Het personeel heeft er zin in, alhoewel ze zich van bewust zijn dat het niet gaat om gezelligheid. Veel bewoners zullen op adem moeten komen en op sterkte. Een goede maaltijd zal daartoe bijdragen volgens zijn leidinggevende. De chefkok is zelf van Syrische afkomst en weet maar al te goed hoe het voelt om als asielzoeker ons land binnen te komen, zonder kennis van taal en gebruiken. “Het is voor mij een nieuwe start, ” zo zegt hij. https://youtu.be/JMl5-azyyLwhttps://youtu.be/JMl5-azyyLw

Video van de slaapvertrekken op het cruiseschip waar de vluchtelingen tijdelijk zullen verblijven.

Hieronder de reactie door woordvoerder Maarten-Jan Stuurman van de Gemeente Deventer

Niet alles heb je in de hand

Ook beveiliger Milan is er ook klaar voor. Samen met vier collega’s vangt hij de bewoners morgen op in wisselende diensten. Overdag en in het weekend. We kunnen niet alles in de hand houden, mensen mag je ook niet zomaar visiteren, daarom werken we veel preventief, vooral het gesprek open houden en ze leren kennen. Zo ontstaat er vertrouwen.” Maar we moeten ingrijpen als het misgaat, daar zijn we voor, geeft hij aan.

Kwestie van geven en nemen

Ook de eigenaar van de boot, liever genoemd bij voornaam Mark, geeft aan dat er altijd zorgen zijn over opvang en het aantal mensen in de zin van overlast. Hij heeft meerdere cruiseschepen ingezet voor de opvang van asielzoekers en heeft hier inmiddels ervaring mee. Veel mensen bij elkaar geeft een zekere sociale stress. Daarom kunnen maximaal 184 mensen hier houden en mensen slapen per 2 personen in een hut. “Veel vrouwen bij elkaar werkt niet, 50/50 man-vrouw ook niet, dus het moet een werkbare mix zijn en overal ontstaan er ruzietjes, dat is geen unicum.
We willen altijd maar meteen ingrijpen, maar de balans moeten we zien te vinden, het is geven en nemen” aldus de eigenaar”.

Overwegend positief maar wel met enkele vraagtekens
Nieuwsgierige mensen op de kade vinden het wel positief dat mensen hier terechtkunnen. ” Want op de grond slapen in Ter Apel is onmenselijk, zo vinden zij. Vanuit de rechts-politieke hoek kwamen negatieve reacties. De asielzoekers werden neergezet als gelukszoekers. Dit valt de omwonenden wat rauw op het dak. “Hier zitten doe je niet voor je lol en luxe is het zeker niet, want alle opsmuk is hier weggehaald, dus die reactie vind ik ongehoord, ” zegt een bewoner van de overkant van de weg. Morgen zullen de eerste bewoners zich vanuit Ter Apel melden. Hoe laat dit zal zijn, is nog niet bekend.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Nieuw bestuur Waterschap Overijsselse Delta beëdigd

Op woensdag 29 maart vergaderde het nieuwe algemeen bestuur van Waterschap Drents ...