Versnelde vervanging van openbare verlichting in gemeente Olst-Wijhe

De afgelopen jaren heeft de gemeente Olst-Wijhe een verduurzamingsslag gemaakt qua straatverlichting. In december 2022 heeft de gemeenteraad besloten om energiezuinige LED-verlichting toe te passen en hiermee snel te reageren op de energieprijsstijging. In 2023 is voortvarend gestart met deze operatie.

Tot nu toe zijn er 1300 lampen vervangen, wat een besparing van 150.000 kWh per jaar oplevert. Zo heeft de gemeente onder andere in samenwerking met een lokale ondernemer een proef gedaan met een aantal hybride lantaarnpalen. Bij dit innovatieve plan slaan lantaarnpalen overdag zonne-energie op om ‘s avonds weer te gebruiken. Wethouder Marcel Blind: “Wat niet gebruikt wordt, hoeft ook niet opgewekt te worden”. De resterende 400 lampen worden vervangen tijdens herinrichtingen en proefprojecten waarbij lantaarnpalen worden weggehaald en bewegingssensoren worden gebruikt.

Met de besparing van 150.000 kWh per jaar, loopt de gemeente Olst-Wijhe voor op de planning. Naar verwachting levert deze verduurzamingsslag een maximale energiebesparing van 162.000 kWh stroom per jaar op (gemiddeld stroomverbruik van ongeveer 61 woningen per jaar). Bovendien zorgt het voor minder storingen en dus minder onderhoud.

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...