Speelgoedmuseum Deventer feestelijk heropend

Na een maandenlange renovatie opende vanmorgen het Speelgoedmuseum in het centrum van Deventer weer haar deuren voor het grote publiek. Jan Terlouw en zijn familie hadden de eer om het ‘familiemuseum’ te mogen openen.

Meer dan anderhalf jaar zijn de deuren van het museum gesloten geweest. Volgens directeur Ewout van der Horst waren het zware tijden voor de museumbranche. Van der Horst besloot van een nood een deugt te maken en de coronatijd te gebruiken om het museum van een grondige renovatie te voorzien: “Ja , dat was absoluut nodig. We hebben echt alles moeten aanpakken om het museum weer van deze tijd te kunnen maken. Volgens mij zijn wij daarin goed geslaagd.”

Saillant detail is dat Van der Horst gedurende zijn ambt als directeur, het museum nog nooit geopend heeft gezien: “Ja dat is heel bijzonder. Vandaag is het voor het eerst dat ik dat mag mee maken na anderhalf jaar directeurschap. Corona heeft veel roet in het eten gegooid, gelukkig hebben wij de tijd nuttig besteed.”

“Deventer kan niet zonder het Speelgoedmuseum.”

Dat het museum gerenoveerd moest gaan worden, stond zeker niet als een paal boven water de afgelopen jaren. Integendeel. Als het aan het college van de gemeente Deventer had het museum wellicht niet meer bestaan. “Enkele jaren geleden stelde het college voor om het museum te sluiten. Dat hebben wij geweten, ” aldus wethouder Carlo Verhaar. Volgens de wethouder is het museum van onschatbare waarde voor de stad. Verhaar vervolgt: “De halve stad kwam destijds in opstand. Dit museum hoort gewoon in Deventer en om het nu weer in volle glorie te zien, is echt heel gaaf.”

Op de vraag wat de wethouder het leukste vond aan het museum, was hij stellig: “Ja de treintjes. Daar kan ik uren naar kijken”, besluit Verhaar met een glimlach. Het museum opent morgen de deuren voor het grote publiek en is dagelijks geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Peuterspeelzaal ’t Spölhuusken uit Diepenveen blijft behouden!

Afgelopen januari werd door het bestuur van Peuterspeelzaal ’t Spölhuusken uit Diepenveen ...