Vernieuwd speelgoedmuseum heropent deze zomer

Goed nieuws voor alle fans van het Speelgoedmuseum Deventer. Het museum heropent na een flinke verbouwing deze zomer de deuren voor het publiek. Met een compleet nieuwe inrichting streeft erfgoedorganisatie Deventer Verhaal ernaar het meest speelse museum van Nederland te worden.

Het speelgoedmuseum moest vorig jaar maart de deuren sluiten. Heropening bleek niet mogelijk omdat niet overal in het pand eenrichtingsverkeer mogelijk was. Het speelgoedmuseum haalde daarom een eerder geplande verbouwing en vernieuwing van de opstelling naar voren. Samen met ontwerpstudio SKVL is een vernieuwend museaal concept ontwikkeld.

Familiemuseum met nationale allure

Het vernieuwde speelgoedmuseum zet niet langer het speelgoed maar de ‘spelende mens’ centraal. Bezoekers van jong tot oud krijgen meer speelse en interactieve elementen aangeboden. De grootste speelgoedcollectie van Nederland wordt daarbij in een maatschappelijk perspectief geplaatst, met thema’s als geweld, gender en techniek. Met de herinrichting van het museum mikt Speelgoedmuseum Deventer op zo’n 35.000 bezoekers per jaar.

Meer spelen en aandacht voor educatie

Het vernieuwde speelgoedmuseum behoudt het laagdrempelige karakter van een gezellig, nostalgisch museum waarbij succesnummers zoals de treinenzaal en de speelzolder in een nieuw jasje terugkomen. Maar er wordt ook ruimte gemaakt voor nieuwe museale elementen zoals een logeerkamer. Deze ruimte komt beschikbaar voor gasten als particuliere verzamelaars, speelse kunstenaars of scholieren van betrokken partnerscholen. Educatief bureau Komvoor ontwikkelt in samenwerking met het primair onderwijs een volledig nieuw lesprogramma over speelgoed als spiegel van de samenleving. Daarnaast gaat het speelgoedmuseum zich richten op het buitenspelen.

Omdat kinderen steeds meer binnenblijven, ontwikkelt het museum met traditionele buitenspellen en eigentijdse challenges een speciale buitenspeelroute. Met de speelroute worden kinderen én (groot)ouders uitgedaagd om gezond in beweging te blijven.

Pop-up Speelgoed voor jong en oud

Voor de duur van de herinrichting heeft het speelgoedmuseum een pop-up tentoonstelling over speelgoed georganiseerd in Museum De Waag. Die pop-up geeft alvast een klein voorproefje op het vernieuwde Speelgoedmuseum.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Optredens van schrijvers tijdens Deventer Boekenmarkt op het Vogeleiland

Vogeleiland in teken van kinderboek Op zondag 4 augustus vindt de Deventer ...