De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt de plannen voor de nieuwe hypotheken ongunstig, merkwaardig en ingewikkeld.


VEH: plan woningmarkt ongunstig

Vooral de nieuwe regels over de aflossing wekken verbazing. “Wat de regering nu lijkt te zeggen is: iedereen moet 100 procent aflossen, maar als dat niet lukt dan mag daarvoor een aparte lening worden afgesloten. Dat is natuurlijk heel omslachtig”, zegt woordvoerder André de la Porte van de VEH. Het is volgens hem maar de vraag of banken zo’n extra lening willen verstrekken.

Als die al instemmen met zo’n lening, dan is dat waarschijnlijk tegen een hoog tarief omdat er geen huis tegenover staat. De lening is sowieso duurder omdat er geen hypotheekrenteaftrek voor geldt. André de la Porte zegt dat hij het nieuwe plan lang heeft moeten bestuderen voor hij het begreep. Bij de vereniging komen volgens hem veel telefoontjes binnen van mensen, ook van hypotheek-adviseurs, die het akkoord niet begrijpen. De woordvoerder denkt niet dat het akkoord hét plan is om de woningmarkt weer op gang te helpen.

 “Daar kunnen ze wel een langspeelplaat van laten persen want die tekst hebben ze elke keer nodig.” De nieuwe maatregelen veroorzaken volgens hem juist opnieuw onzekerheid. Hij wijst erop dat het plan al zeker zeven keer is aangepast.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...