Een nieuw stadskantoor voor 67 miljoen heeft volgens Salland TV totaal geen draagvlak bij veel burgers van de stad Deventer. Maar de lokale politiek denkt daar echt anders over.

Deventer – Negen insprekers bij hoorzitting stadskantoor

De hoorzitting van woensdagavond  over de bouw van een nieuw stadskantoor in Deventer begon met een positief lied van kunstenaar Jozka van Vuure en vrouw over hoe fantastisch een nieuw stadskantoor is. Meegezongen werd er nauwelijks, en Salland TV kreeg de indruk dat men het een vreemde vertoning vond. Er waren negen insprekers waarin de meeste een positieve insteek hadden. Maar een kritische noot was vooral het niet helder zijn over de kosten richting de burger. Het financiële document waar de Pers geen inzage in krijgt en waar ook geheimhouding op zit zegt daar heel veel over.

Vooral het betoog van de actiegroep “Stop nieuwbouwplan stadkantoor” was helder. Volgens de actiegroep is er geen draagvlak onder de bevolking om voor 67 miljoen te bouwen. De actiegroep gaf aan dat het hele verhaal duurder is, het oude plan voorzag in een stadskantoor met bieb voor 69 miljoen. De bieb komt nu in het SNS gebouw aan de Stromarkt: kosten 20 miljoen. Dus is het eigenlijk 87 miljoen. Ook opperde de groep een referendum onder de burgers, maar daar kwam geen reactie van raadsleden op. Kenmerkend voor de houding van de gemeenteraad in Deventer.

Opvallend was de reactie van de heer Schoorlemmer, hij was betrokken bij de ateliers waar de plannen eerder zijn besproken. Schoorlemmer gaf aan dat de burgers van de stad precies moeten weten wat het kost, en wat je er voor krijgt. Ook de kosten per jaar per burger moeten worden gecommuniceerd. Wethouder Margriet de Jager begreep dat en wilde wel een poging doen. Een echte GO or NO GO kan nu pas gegeven worden als het definitieve ontwerp er is, dan kan ook de sloopvergunning voor de oude Schouwburg worden afgegeven. Dat moet begin 2012 zijn, maar of de raad dan nog nee durft te zeggen?

Volgend week dan zullen de fracties echt kleur moeten gaan bekennen want dan volgt er debat over de plannen. Dan komen ook de messen op tafel, en zal blijken welke kant het eigenlijk uitgaat. Maar dit debat heeft lang op zich laten wachten door de bewuste laagjes besluitvorming, om zo een debacle zoals bij de vorige stadskantoorplannen te voorkomen.

Vooral de PvdA zal het de achterban goed moeten gaan uitleggen, maandagavond gaan ze daarover praten met de leden. In ieder geval zijn de SP en APB belang tegen de megalomane plannen van het Deventer college. Bezuinigen is troef in Nederland, maar kennelijk niet in Deventer.

 

Bejaarde vrouw ramt vijf auto’s
Een 81-jarige automobiliste uit Apeldoorn heeft aan de Sleutelbloemstraat een ware ravage aangericht. Tijdens een bezoek aan een wasstraat gaf ze tegen het middaguur met haar automaat vol gas in plaats van op de rem te trappen. In totaal raakte ze vijf personenauto’s: vier op de parkeerplaats en één op de openbare weg.

Over Salland TV

x

Check Also

Go Ahead Eagles neemt voor IJsselderby afscheid van Jeroen Veldmate

Jeroen Veldmate neemt zondag afscheid van Go Ahead Eagles. De verdediger maakte ...