Veel diploma’s voor belangrijkste beroepsgroep van de toekomst

Bron: RTVOost

In veel woningen wordt vandaag een feestje gevierd. Vanmiddag kregen scholieren van VMBO Kader en Basis een telefoontje van de leraar. Ook de leerlingen van Talentstad Beroepscollege Zwolle. Een succesvol jaar voor de beroepsgroep waarnaar in het bedrijfsleven zoveel vraag is. “We zijn erg trots. Op onze leerlingen, maar ook op onze opleiding.”

Schoolleider René Reith is een trots man. Hoewel de vergadering nog moet beginnen weet hij nu al dat er dit jaar op zijn school maar drie scholieren zijn die door de leraren besproken zullen worden. “Dat waren er in voorgaande jaren altijd gemiddeld dertig, dus dat geeft aan dat dit dit jaar een goede lichting opgeleverd heeft.”

Laatste berekeningen

Vanmorgen vroeg kreeg Talenstad Beroepscollege in Zwolle al de laatste informatie voor de scholieren binnen. Nu de basiscijfers en ook de normering bekend zijn, hoeft alleen het schoolcomputersysteem Magister nog zijn berekeningen te doen. Daaruit zal dan blijken hoeveel leerlingen op het randje balanceren.

Daarna vergaderen de leraren over de twijfelgevallen. “Vanwege corona zijn er wat extra mogelijkheden die we moeten bekijken. Zo mag je het laagste cijfer op de lijst wegstrepen en soms levert dat alsnog een diploma op.” Maar René weet nu al dat die vergadering niet lang zal duren. “We zijn er trots op dat we zoveel diploma’s kunnen afgeven.”

Geslaagd!

Dat vindt Tess Jansen ook. Om half vier kreeg de 15-jarige scholiere uit de Zwolse wijk Stadshagen het verlossende telefoontje. “Woww, ik ben nu ook gewoon echt geslaagd!!” De laatste uren liep de spanning in huize Jansen steeds verder op, maar Tess leek er zelf niet veel last van te hebben. Het zijn toch vooral haar ouders die trillende handen hebben.

Het verlossende telefoontje komt en de partypoppers knallen direct. Overal confetti en Tess trekt ook direct een fles champagne open. “Ik kan het gewoon niet geloven.”

Het is haar gegund en dat geldt ook voor haar klasgenoten. Want Tess heeft het vorig jaar niet makkelijk gehad. De invloed van de coronacrisis drukte zwaar op het gezinsleven en op haar schoolcarrière.

Voor schoolleider René Reith is dat laatste een extra reden om de leerlingen stevig in het zonnetje te zetten. “Donderdag komen ze allemaal naar school en maken we een feestje van de diploma-uitreiking.” Begin volgende maand is er nog een groot feest voor alle geslaagden in popcentrum Hedon.

Belangrijke beroepsgroep

Schoolleider Reith benadrukt het belang van het hoge aantal diploma’s. “Er is enorme vraag naar goed opgeleide vaklui. Veel bedrijven zitten te springen om gekwalificeerd personeel.”

Volgens Reith is het niveau VMBO Basis en ook het niveau Kader essentieel. “Want hieruit komt de belangrijkste beroepsgroep voor de toekomst. Deze mensen zullen het werk gaan doen waar zoveel van voor handen is. Het is goed dat er wat aandacht is voor deze groep, ze verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.”

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Klusser veroorzaakt flinke kortsluiting 

Een man die vanmiddag in de Kornet van Limburg Stirumstraat aan het ...