“Uitroken van mensen in de bijstand is totaal zinloos”

Het is weer zover: mensen in de bijstand moeten zich volgens de minister dienstbaar maken voor samenleving. Maatschappelijk dienstplicht, werken voor je geld, uitroken, aanpakken, en papierprikken zijn kreten die dan vaak voorbijkomen.

Door duo-fiets

Echter, een goed verstaander weet dat de bijstand een wettelijk recht is om te voorzien in de kosten van levensonderhoud. Het is aan de uitvoerder van de Participatiewet, de gemeente, om richting en inhoud te geven aan hoe mensen met een bijstandsuitkering ingezet kunnen worden.

Nog los van competenties, capaciteit en haalbaarheid is het best ingewikkeld om iedereen met een bijstandsuitkering in te zetten. Immers mensen belanden niet zomaar in de bijstand. Bijna niemand vindt bijstand leuk, onder andere om de heftige gemeentelijke controle vooraf en gedurende de tijd dat je bijstand hebt. Oh wee als je je administratie bij periodieke controle niet kunt verantwoorden. Dan riskeer je de gemeentelijke razzia! Korting of soms zelf stopzetting van je bijstand. Je bent aan de goden overgeleverd.

Aan mensen in de bijstand wordt bijna nooit gevraagd welke perspectieven ze zelf zien voor een blij, gezond en gelukkig leven. Iedere reactie die niet gericht is op het verkrijgen van betaald werk wordt met argusogen geabsorbeerd. Je leert snel hoe je vooral niet de waarheid moet vertellen, om je jezelf en gezin te beschermen.

Leven in de bijstand is geen pretje. Gemakshalve worden alle bijstanders, rijp en groen, door elkaar gehaald. Ik ken mensen die in hun eentje vier kinderen opvoeden. Dat is een (tegen)prestatie op zich.

Een tegenprestatie is makkelijker bedacht dan uitgevoerd. Is dit de zoveelste VVD-luchtkasteel om de aandacht af te leiden van de multi-problems (Stikstof, Boze Boeren, Stakingen in de zorg en het onderwijs, bij de politie) die deze partij nu pijnigt. Toch willen scoren, over de rug van kwetsbare mensen in de bijstand? De VVD gaat toch prat op eigen verantwoordelijkheid en niet betuttelen?

Iedereen weet dat onzinnig trajectiseren van mensen in de bijstand nog meer geld gaat kosten, wat er niet is, terwijl de praktijk uitwijst dat het uitroken van deze doelgroep totaal zinloos is.

Aan de fanatiekelingen die zich toch vastbijten in de tegenprestatie wil ik zeggen: adopteer een bijstander maak ze blij en gelukkig. Of richt een bond op voor belangenbehartiging van de bijstander, lever zelf ook een tegenprestatie.

 

Het bericht “Uitroken van mensen in de bijstand is totaal zinloos” verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Provincie Overijssel sluit mtb-route Sallandse Heuvelrug

De mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug moeten afgesloten worden tussen 1 april ...