De Bulgaarse fraude met huur- en zorgtoeslagen lijkt veel grootschaliger dan staatssecretaris Weekers (Financiën) woensdag in de Tweede Kamer aangaf.


Toeslagenfraude uit Oost Europa groter dan gedacht

Dat blijkt uit geheime documenten die in handen zijn van de redactie van RTL Nieuws. Volgens politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en een inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken vindt die fraude veelvuldig en op grote schaal plaats in meerdere Nederlandse steden, zo blijkt uit vertrouwelijke documenten.

Er wordt zelfs gesproken van een ‘landelijk’ karakter. Ook zijn het niet uitsluitend Bulgaren die op deze wijze frauderen. In de media sprak Weekers tot dusver van ‘een incident’, waarvan hij tot zijn ongenoegen niet op de hoogte was gesteld door zijn ‘eigen’ Belastingdienst. In de brief aan de Tweede Kamer schrijft Weekers alleen over ‘deze specifieke zaak’ in Rotterdam, waarbij inmiddels twee verdachten zijn gearresteerd.

In de Tweede Kamer werd eerder opheldering gevraagd over wat alle andere betrokken instanties en ministeries wisten. De documenten van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Rotterdam-Rijnmond die RTL Nieuws donderdag publiceerde, werpen een nieuw licht op deze affaire. In een onderzoek naar mensenhandel dook de nieuwe vorm van ‘Bulgaarse fraude’ op. Volgens alle betrokkenen gaat het om grootschalige fraude en bleek ook dat die niet alleen in Rotterdam plaatsvond.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...