DEVENTER - Vrijdagmiddag presenteerde het college de nadere uitleg van de inmiddels veel besproken swap financiering voor een lening van 55 miljoen voor bouw van het nieuwe stadskantoor. Het stuk staat hier.


Toch maar niet swappen voor 55 miljoen

In deze notitie vergelijken ze een annuïteitenlening van 4,5% met die van een lening met swaprente. Normaal gesproken kan een overheid geld lenen met rentes tussen de 2,5 en 3,8%. Het voorbeeld in de notitie is een slechte vergelijking. Deze vergelijking zorgt ervoor dat de swap financiering er wel zeer rooskleurig uitziet.

In het stuk van het college staan geen onderbouwde praktijkvoorbeelden, geen nadere uitleg van hoe andere steden dit precies doen. Ook de redenen waarom banken niet in zee wilden met de gemeente worden zeer summier beschreven, een regeltje tekst. Geen duidelijke praktijk, geen originele stukken, maar gewoon een copy/past stuk van de ambtenaren van wethouder Ahne.

Wethouder Ahne benadrukte zaterdag in de krant dat de swaplening de gemeente Deventer een voordeel van 15 miljoen oplevert. Maar met wisselende rentes in een deal voor 55 miljoen kan dit voordeel ook weer heel snel als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Over Salland TV

x

Check Also

Tafeltennis inzetten tegen Parkinson

Tafeltennisvereniging Wijk 16 start in Deventer met een eigen afdeling voor mensen ...