Statiegeld op blik vanaf 1 april

Op plastic flessen was het al zo, en vanaf 1 april zit er ook statiegeld op blikjes. Per blikje wordt 15 eurocent statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes. Inleverapparaten zijn te vinden op ruim 27.000 innameplekken. Consumenten kunnen kiezen wat ze met hun statiegeld doen: bij supermarkten krijgen ze het terug, bij bijvoorbeeld bioscopen en sportclubs is afgesproken dat het naar een goed doel gaat.

Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen en zo te voorkomen dat een deel in ons milieu belandt.
Sinds de invoering van statiegeld op kleine flesjes, is het aantal plastic flessen in het zwerfafval al met meer dan 50% afgenomen. De verwachting is dat de impact van statiegeld op blik ook groot zal zijn.

Daan Kruitbosch van Albert Heijn Wijhe is er helemaal blij mee. “Sinds er statiegeld op flesjes zit, zien we al minder zwerfafval op straat. Vooral kinderen zien we veel flesjes inleveren, het is toch mooi een extra zakcentje. Ik zie het ook wel goedkomen met blikjes. Mensen moeten er nog een beetje aan wennen, maar dat gaat vast goedkomen, aldus een positief ingestelde Daan.

Nederland sluit zich met statiegeld op blikjes aan bij onder andere Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken.

Videoverslag door Martijn van Wieringen.

Over Salland TV

x

Check Also

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Tal van excursies staan op het programma tijdens de Vechtdaldag 2024. Hardenberg ...