Spaanse branie: Go Ahead Al-Eagles

Sportjournalist Jan Willem Spaans verruilde onlangs zijn geliefde Amsterdam in voor een nieuw avontuur aan de oevers van de IJssel. Een keuze die wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen. Toch gaat de inburgering in de Deventer koekstad niet geheel zonder slag of stoot. Jan Willem Spaans bespreekt iedere maandag wat hem opvalt als ‘nieuwe Deventenaar’.

Het eerbiedwaardige Newcastle United is in handen gekomen van een beangstigend rijke groep Saoedi’s. De leider van de groep sluit homoseksuelen op. Er zijn gegronde redenen om te denken dat hij daarnaast ook een journalist heeft laten vermoorden die hem niet zinde. Het zette me aan ’t denken. Ik neem u mee.

Stel u voor. Newcastle was niet ingegaan op de avances van de groep van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Gefrustreerd vliegen ze vanaf Newcastle Airport naar Schiphol. Waar rijdt de chauffeur de groep heen? Ze volgen de A1, maar weten ook wel dat je die niet moet afrijden tot je in Duitsland bent. In de Bundesliga zijn regels om te voorkomen dat buitenlandse miljardairs clubs opkopen. In Nederland is dat minder streng. Ineens zien ze lampen vanaf de snelweg. Lichtmasten van een voetbalstadion, kan niet missen.

Stel u voor. De mannen bieden Alex Kroes vijftig miljoen euro voor zijn meerderheidsbelang. Alex lacht en zegt dat ze bij tachtig miljoen een deal hebben. Bin Salman grijnst meewarig. In de bestuurskamer zit een groep die goed is voor een slordige 350 miljard euro aan oliegeld. Ze kunnen Alex geven wat hij vraagt en hebben dan nog altijd meer dan 349,9 miljard. Go Ahead Eagles is verkocht aan de Saoedische regering.

Stel u voor. De vrolijke glimlach van Bin Salman en zijn vrienden. Zijn adjudanten zullen gewillig opdraven. Eerst in de regionale pers, snel genoeg bij Op1. Hij krijgt enkel vragen over zijn sportieve plannen. Er volgen mooie woorden in de jeugdopleiding. Ondertussen doet Kees van Wonderen met zijn spelers alles dat hij kan. Het is vechten voor ieder punt, en vooral: afwachten tot de transfermarkt op 1 januari opent.

Stel u voor. Het is januari. Van Wonderen en Paul Bosvelt zijn door voorzitter Yasir Al-Rumayyan uitgenodigd in Doha. De vraag is simpel: welke Eredivisie-spelers hebben ze goed gevonden? Die worden gekocht. Er wordt voor zeventig miljoen euro aan spelers gekocht. Bijna de helft ervan wordt uitgegeven aan Jesper Karlsson van AZ. De Zweed zag het eerst niet zo zitten. Al-Rumayyan liet hem een blanco contract achter. Jesper schreef er voor de lol een absurd jaarloon op en tekende. Dat deed de nieuwe voorzitter ook. Zodoende.

Stel u voor. Go Ahead wordt zevende. Het jaar erop is het hek van de dam. De stadiondiscussie smelt weg: in januari 2024 verrijst er een grote betonkolos langs de A1. Uit Zuid-Amerika komt een blik talenten, de Eredivisievijver wordt leeggevist. Onder Van Wonderens bezielende leiding komt het clublied uit. Éénmaal lees je zeker in de krant: Go Ahead is kampioen van Nederland! In dezelfde krant, een paar pagina’s ervoor, leest u ook dat de suikeroom van het kampioensteam opnieuw een homokoppel heeft laten opsluiten. Van later zorg. Het is feest in de stad. U trekt een flesje Grolsch open, sorry, ‘los’.

Een week later bezint u. De krant ligt er nog. Maakt het u uit, dat leed? Zonder geldschieter wordt een club als Go Ahead nooit meer landskampioen. Het is beloning voor jarenlang blauwbekken en verliezen in Veendam, Dordrecht en Oss. Maar wat is het waard? Waar wordt u blijer van? Kampioen in een kaal stadion, zonder ziel, zonder verhalen en zonder mensenrehcten, maar mét een schaal? Of in mei 2022 in eigen stadion vieren dat Go Ahead Eagles zich op eigen kracht, op het tandvlees, heeft gered in de Eredivisie?

Ik ben benieuwd.

Wie is Jan Willem Spaans?

Jan Willem Spaans is 26 jaar. Hij werkt als freelance verslaggever voor verschillende media, en verhuisde recent van Amsterdam naar Deventer. Hier komt Jan Willem een jaar lang de verrichtingen van Go Ahead Eagles volgen, om er uiteindelijk een boek over te schrijven. Hij heeft er in het verleden meer geschreven, allemaal met voetbal als thema. Op deze plek kan hij al zijn verwondering, verbijstering en vertedering kwijt voor het Deventer leven – deze column verschijnt iedere maandag!

Alle columns van Jan Willem lezen? Klik dan hierrr!

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...