Schoolteams strijden om beste pokébowl op boerderij

Dat gezond leven ook leuk kan zijn, ontdekken scholieren tijdens de Food Challenge. Pokébowl, bootcamp en boerderij vormen de basis! Drie basisscholen en vijf scholen uit het voortgezet onderwijs in NW Overijssel hebben de primeur. Zij strijden in de eerste Food Challenge om de beste pokébowl van 2021: Cees Wilkeshuisschool, EHL De Boerhaave en EHL Arkelstein uit Deventer, KC Bernhard, VSO SG Eekeringe uit Steenwijk, KC Immanuel uit Steenwijkerwold en Thomas a Kempis College en de Ambelt uit Zwolle.

Organisatie en lespakket

De Challenge wordt georganiseerd door SVO vakopleiding Food Zwolle en LekkerBoer samen met partners Jong Leren Eten Overijssel, SportService Zwolle, LTO Noord, Salland Zorgverzekeringen en Flynth, met ondersteuning van provincie Overijssel. De deelnemende scholen zijn in april gestart met het bijbehorende lespakket en gast workshop van SVO.

Foodcamp

De pokébowl maken leerlingen tijdens een Foodcamp op een boerderij in de buurt. Afgelopen week waren de eerste Foodcamps in Steenwijk en Deventer. Leerlingen en leraren zijn enthousiast over het programma.

“Onze leerlingen hebben echt genoten!” vertelt Tamar Stevens, docent EHL Arkelstein Deventer. “Bijzonder om te zien hoe enthousiast ze bij elk onderdeel meededen. Dit weten ze over 10 jaar nog!” Ook de scholen uit Steenwijk en Steenwijkerwold waren positief. Zowel de kinderen als de leraren vonden het fantastisch en leerzaam.

De ingrediënten voor de pokébowl komen deels van de betreffende boerderij, die de leerlingen zelf oogsten. Zo werden bij legkippenbedrijf Grootentraast in Schalkhaar eieren ‘geoogst’ samen met boerin Liset. Verser kan niet! Het geoogste ei mochten de deelnemers zelf pellen en onder begeleiding van studenten van SVO mooi opmaken in de pokébowl. Voor de leerlingen uit Steenwijk en Steenwijkerwold was er biefstuk en melk van de betreffende boerderij, melkveebedrijf Batenburg in Giethoorn. Voor de rest van de poké bowl was er keuze uit grotendeels producten van boerderijen en tuinderijen uit de buurt, via streekproductenplatform Hallo Boer, aangevuld met o.a. vis- en vega-producten. “Duurzaamheid is ook belangrijk tijdens de challenge. Kies je voor vlees of vega? Ga je voor de exotische mango of de lokale peer?”, aldus Martijn Wassenaar van SVO.

Ook tijdens de bootcamp mocht het eitje niet ontbreken, met een heuse ‘eier-run’ op het legkippenbedrijf! Net als in Giethoorn werd er gebruik gemaakt van ‘boeren’ materialen en obstakels zoals strobalen, kruiwagens, trekkerbanden, maar ook slootjes, en het weiland en bos rond de boerderij. De bootcamp wordt begeleid door SportService Zwolle en Sportbedrijf Deventer.

Beoordeling en finale

Vier teams met de beste pokébowl mogen naar de finale op 9 juni bij SVO. De teams worden beoordeeld door een deskundige jury, met chef-kok Remco Jansen van Coperto Restobar en zowel een speelster van PEC Zwolle als een vertegenwoordiger van Go Ahead Eagles. Het team met de beste pokébowl wint en mag naar een voetbalwedstrijd van hun favoriete club. Daarnaast trakteren ze hun school op de beste pokébowl van 2021. De finale wordt gefilmd en uitgezonden via het Youtube kanaal ‘Food Challenge voor scholen’.

Voorinschrijving 2022

Scholen die belangstelling hebben voor volgend schooljaar, kunnen zich vanaf nu melden via een voorinschrijving via www.foodchallengevoorscholen.nl. De voorinschrijving is ter inventarisatie. Uiteraard dient de pilot succesvol afgerond te worden om een vervolg te kunnen geven aan het eerste jaar. Deelname aan de Food Challenge is kosteloos door inzet van subsidie Jong Leren Eten ‘Lekker naar buiten’. Er kan een beperkt aantal scholen meedoen.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Peuterspeelzaal ’t Spölhuusken uit Diepenveen blijft behouden!

Afgelopen januari werd door het bestuur van Peuterspeelzaal ’t Spölhuusken uit Diepenveen ...