Samen met buren woningen verduurzamen

Deventenaren willen steeds vaker samen met buren en buurtbewoners hun woningen verduurzamen. Voor praktische ondersteuning van initiatieven kunnen groepen huiseigenaren subsidie krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het inwinnen van advies of het maken van een gemeenschappelijk plan. Initiatieven met minimaal 5 buurtgenoten kunnen maximaal € 2.250 subsidie krijgen.

Wethouder Carlo Verhaar: “De gemeenteraad heeft gevraagd om gezamenlijke bureninitiatieven een duwtje in de rug te geven. Dat is nu uitgewerkt in een subsidieregeling. We helpen hiermee groepen inwoners bij het verlagen van hun energierekening èn we beperken de uitstoot van broeikasgas.”

Duwtje in de rug

Om te bepalen wat de beste energiemaatregelen zijn, gaat er best wat werk zitten in de verkenning van de mogelijkheden en de haalbaarheid ervan. Om de samenwerking met buren te stimuleren en van de grond te krijgen, heeft de gemeenteraad om een subsidieregeling Kleintje Duurzaamheid gevraagd.

Verkenning

De subsidie helpt buren die samen willen verkennen hoe zij energiemaatregelen kunnen nemen. Een paar voorbeelden van activiteiten zijn:

  • Huiseigenaren informeren en adviseren over wat je kunt doen aan isolatie, hoe je het met elkaar kunt organiseren en financieren (eventueel met collectieve inkoop);
  • Informatiebijeenkomst over zonnepanelen, hoe je samen tot keuzes kunt komen en zonnepanelen kunt laten installeren;
  • Een buurtplan voor het gezamenlijk nemen van energiebesparende maatregelen met informatiemateriaal en bijeenkomsten;
  • Verkenning van een (gezamenlijke) warmtepomp als vervanging van individuele gasgestookte cv-ketels.

Advies

De subsidie kan gebruikt worden voor advieskosten. Energiecoaches van de Deventer Energie Coöperatie kunnen bij een subsidieaanvraag groepjes bewoners gratis op weg helpen. Zij zijn bereikbaar via 0570 – 74 50 75 of per mail energieloket@deventerenergie.nl.

Aanvragen en vragen

Via www.deventer.nl/kleintjeduurzaamheid kan de subsidie Kleintje Duurzaamheid online worden aangevraagd. Daar is ook meer informatie te vinden over de subsidie. Tot en met 2022 is € 50.000 beschikbaar.

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...