Salland deze week

In Salland deze Week plaatsen we (vanaf vandaag) iedere zondagmorgen een aantal stellingen. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar info@opinieinsalland.nl. Reageren? Graag.

Juist geen wandelpadennetwerk, is veel mooier
Op de radio een pleidooi om alle wandel- en fietspaden op de Veluwe te verwijderen en vervolgens vrije toegang te bieden. Een mooi plan? Als je dan de natuur in wil moet je er wel wat voor doen. Een goede kaart hebben, kompas leren lopen of GPS onder de knie krijgen.

Door alles vrij te geven kan iedereen zijn gang gaan, maar zullen er minder mensen gebruik van maken. Daar zijn de echte natuurliefhebbers bij gebaat, want de natuur gedijt er het best onder.

Een goed plan of een ernstig discussiepunt??

Klimaatcrisis veel erger dan coronavirus
Hoe komt het dat we het coronavirus veel serieuzer aanpakken dan de klimaatcrisis? Omdat het klimaat pas over 25 jaar zijn slachtoffers eist en van corona ga je direct dood. We kunnen ons niet voorstellen dat het in de tropen over 25 jaar te heet is om te wonen als we CO2 blijven uitstoten zoals nu. Al die mensen daar, komen naar hier, als we hier niet onder water staan. (Voor de duidelijkheid: de CO2 die we nu uitstoten heeft pas over dertig jaar effect op de temperatuur!)

In de Wijhese raad was ooit een discussie over verkeersdrempels voor de school op de Elshof en over een megastal kort achter die school. Een tegenstander van de megastal bracht precies dat argument in: “van de veel ongezondere lucht van zo’n stal heb je pas veel later last dan dat je door een auto aangereden wordt”,  categorie “meeroken”. Dus kwamen er wel verkeersdrempels en werden de bezwaren tegen de megastal weggewoven. Jaren later bleek dat de luchtwassers van zulke stallen niet zo best zijn.

Het coronavirus bewijst: we kunnen – als we het gevoel hebben dat het moet – heel snel en heel grondig grote veranderingen aan. Dus laten we het klimaat ook maar zo urgent maken.

En welke stellingen zou jij ter discussie willen stellen? Laat het ons weten!

Het bericht Salland deze week verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...