Premier en VVD-leider Mark Rutte zal een 'links blok' van SP, PvdA en GroenLinks na de verkiezingen niet aan een meerderheid helpen.


Rutte wil niet regeren met een ‘links blok’

Dat heeft Rutte woensdag gezegd tijdens een bezoek aan de redactie van De Twentsche Courant Tubantia in Enschede. Rutte stelde dat SP, PvdA en GroenLinks een blok aan het vormen zijn. “Dat is slecht nieuws voor Nederland”, zei hij. De VVD zal niet meedoen aan een kabinet waar verder deze drie linkse partijen in zitten.

Verder sluit de VVD geen partijen of combinaties uit, zei Rutte. Hij vindt het ‘onbeleefd naar de kiezer’ om voor de verkiezingen te praten over coalities. Als SP-leider Emile Roemer premier wordt, zullen mensen hun spaargeld minder waard zien worden, voorspelde Rutte. “Roemer wil de geldpers van de Europese Centrale Bank aanzetten. Dat is funest voor Nederlandse pensioenen en Nederlands spaargeld, want dat leidt tot inflatie.”

Rutte zei verder dat de PvdA hem al jaren verwijt te veel te bezuinigen, wat slecht zou zijn voor de economie. “Nu blijkt dat juist bij de PvdA de groei en de werkgelegenheid dalen”, zei Rutte, doelend op de maandag verschenen doorrekeningen van het Centraal Planbureau. “Dus ik zeg: bij Samsom komt de krimp.” Rutte ging ook in op de omstreden uitspraken van SGP-leider Kees van der Staaij over verkrachting en abortus. “Hij probeert zich eruit te redden, maar hij creëert een sfeer die me niet bevalt.” Rutte zei ‘geen millimeter’ te willen toegeven op onderwerpen als abortus en homohuwelijk.

 

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...