Rembrandt van Rijn en zijn tijdgenoten. Lezing van Rembrandt-expert Han van Hagen in Cultureel Caf Heino

Kunstlezing Han van Hagen in Cultureel Café Heino

Rembrandt en zijn trawanten

350 jaar geleden overleed de grootste van de Hollandse meesters. Rembrandt van Rijn is een van de weinige schilders die we bij de voornaam mogen noemen. Maar hoe zit het met Govert, Carel, Ferdinand en Pieter?

Ook zij waren in de zeventiende eeuw net zo bekend als schilder. Voor velen van hen begon hun loopbaan pas goed na een gedegen opleiding in Rembrandts atelier.

Nu, in het Rembrandtjaar, is het hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking met hem en zijn tijdgenoten. Dat vertrouwen we toe aan etser en kunstkenner Han van Hagen. In het Cultureel Café Heino van dinsdag 3 december gaat hij in op Rembrandt, zijn werk en zijn omgeving.

Rembrandts weergave van licht in duister gehuld was eerst ongekend populair, maar werd later in de eeuw hopeloos ouderwets gevonden. In die tijd vond men zijn pasteus aangebrachte verf ronduit vies. Sommigen bleven Rembrandt en zijn stijl trouw, andere schilders kozen de weg van glanzend, kleurrijk classicisme.

In de voorstelling van Han van Hagen komen geestverwanten en afvalligen van Rembrandt voor het voetlicht in de sfeer van zijn tijd. Maar Rembrandt blijft het uitgangspunt en zorgt na 350 jaar nog steeds voor verrassingen.

De lezing van Han van Hagen begint om 14.30 uur.

Cultureel Café Heino organiseert elke maand een activiteit op de eerste dinsdag van de maand (van oktober tot en met april) van 14.30-16.00 uur in de Bibliotheek, Van Sonsbeeckstraat 1, Heino. Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Tal van excursies staan op het programma tijdens de Vechtdaldag 2024. Hardenberg ...