Een extra thuis bieden als gezinshuisouder voor/door Raalte

Sommige kinderen en jongeren hebben om wat voor reden dan ook extra ondersteuning nodig en kunnen daardoor niet meer volledig thuis wonen. Bij gezinshuisouders vinden deze kinderen en jongeren een tweede thuis. De gemeente Raalte vindt het belangrijk dat kinderen uit de gemeente ook zoveel mogelijk binnen hun eigen omgeving opgroeien.  Margot Sadelaar is een gezinshuisouder bij Ambiq. Wat betekent het voor haar om gezinshuisouder te zijn?

Margot vertelt: “Een gezinshuisouder kan je zijn in een huis van Ambiq, maar ook in je eigen huis. Deeltijd, of volledig. Op dit moment wonen er twee jongens voltijd bij mij in mijn eigen huis en is er één jongen alleen voor dagbehandeling. Hij gaat rond half 7 ’s avonds weer naar huis. Gezinshuisouder zijn is anders dan pleegzorg. Als pleegouder heb je naast je gewone baan een aantal kinderen in huis. Als gezinshuisouder ís het je baan. Deze kinderen hebben namelijk nog extra behandeling nodig, zoals therapie en ondersteuning.”

Weer samenwonen

Margot: “Toen ik begon met werken bij Ambiq stond ik vooral op de groepen. Een gezinshuisouder worden leek mij toen al leuk. Voor mijn gevoel kan je dan meer bereiken met een jongere. De stap maken vond ik wel spannend: wat als het niet leuk is? Of als het te zwaar voor mij is? Op een gegeven moment kreeg ik van mijn leidinggevende de vraag of ik drie kinderen wilde opvangen. Zij kwamen uit één gezin, maar waren uit elkaar gehaald en wilden graag weer samenwonen. Toen ben ik drie maanden een gezinshuisouder voor hen geweest in een huis van Ambiq. Dat beviel zo goed, dat ik het wilde blijven doen.”

Meer bereiken

“Het is erg leuk om te doen, maar soms ook pittig. Privé en werk lopen door elkaar. Zelf ben ik 26 dagen aan het werk en daarna twee dagen vrij. Ik ben ook nog moeder en oma, dus daar lever ik wel op in. Ook heb ik dag en nacht de zorg over de kinderen. Maar door een gezinshuisouder te zijn, bereik ik veel meer met de kinderen. Ik kan ze toch nog een jeugd geven. Dat vind ik heel mooi. Eén van de jongens woont nu vier jaar bij mij. Hij heeft in die tijd heel erg veel geleerd. Als ik terugkijk op hoe hij binnenkwam. De duidelijkheid, structuur en weten waar je aan toe bent; dat is wat ze hier krijgen. Natuurlijk zien ze hun ouders ook nog gewoon.”

Verschillende vormen

Sommige kinderen kunnen niet meer volledig thuis wonen, maar bijvoorbeeld nog wel deeltijd. Bij Ambiq wordt daarom gekeken naar wat een kind en een gezin nodig hebben. Dat kan zeven dagen per week bij een gezinshuisouder wonen, maar ook bijvoorbeeld alleen doordeweeks, een weekend of naschools. Margot legt uit: “Bij mij wonen twee kinderen voltijd en één in deeltijd. Er zijn veel verschillende vormen van gezinshuisouder zijn. Zo zijn er gezinshuisouders waarvan hun eigen kinderen nog thuis wonen. Ook is een aantal dagen in de week en als naschoolse dagbehandelingsplek mogelijk. Of alleen in de weekenden, wanneer de voltijd-gezinshuisouders in een huis van Ambiq een weekend naar hun eigen huis gaan. Ook kun je kinderen die geen bezoekregeling met hun ouders hebben en dus altijd op de groep zijn een weekend in huis nemen. Dan zien kinderen toch even wat anders en krijgen ze persoonlijke aandacht.”

Opleiding en affiniteit

“Als je ook gezinshuisouder wil worden, is het belangrijk dat je een sociaalpedagogische opleiding hebt gedaan en affiniteit hebt met licht verstandelijk beperkte jongeren. Ook is het belangrijk dat je kunt accepteren dat werk en privé meer door elkaar lopen en je je eigen kinderen wellicht minder ziet. Maar je krijgt er ook veel voor terug als je ziet hoe de jongeren groeien. Je geeft ze echt een thuis.”

Gezinshuisouder worden?

Samen met Ambiq is de gemeente Raalte op zoek naar deeltijd gezinshuisouders in Raalte vóór kinderen uit Raalte. Het gaat dan om een plek voor een aantal dagen per week of bijvoorbeeld om een (naschoolse) dagbehandelingsplek. Kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, kunnen op deze manier zoveel mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving en bij hun eigen ouders opgroeien. Meer weten over gezinshuisouder worden? Kijk dan op www.cjgraalte.nl/vacature-gezinshuisouders-lvb.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Stöppelhaene trapt opnieuw af met Roggemaaiersavond

‘Never change a winning team’. Het is zo’n veelgehoorde uitspraak in de ...