Laaggeletterdheid, hoe herken je het?

“Voor mijn werk als timmerman moet ik veel rekenen. Bijvoorbeeld hoeveel hout ik nodig heb. Ik zeg meestal tegen een collega: Regel jij het papierwerk, dan ga ik vast aan de slag.’’

Wie niet goed kan lezen en schrijven, komt op veel fronten niet goed mee in de samenleving. Het is moeilijk om post te lezen en te begrijpen, zoals bijvoorbeeld van de belastingdienst of bijsluiters bij medicijnen. Of het aanvragen van toeslagen. Het kan grote gevolgen hebben als je niet goed kunt begrijpen wat er op papier staat.

Het is lastig om laaggeletterden te bereiken. Er rust een taboe op. Dat kan alleen doorbroken worden als de samenleving signalen herkent en durft te benoemen.

In Nederland zijn 2.5 miljoen mensen laaggeletterd. Je bent laaggeletterd als je als volwassene moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Hoe herken je het?
En wat betekent het om laaggeletterd te zijn?

Het Vrijwilligerspunt Raalte biedt in samenwerking met de Raalter Uitdaging op dinsdagavond 11 oktober om 19.30 uur de kenniskaravaan: Laaggeletterdheid, hoe herken je het? aan. Taalcoach Berend Bolt zal samen met ervaringsdeskundige Ricardo Hensema zorgen voor een informatieve avond. Ricardo kon tot een aantal jaar geleden amper lezen en schrijven. Toen zijn vriendin zwanger was van hun dochter, ging het roer om. Onder begeleiding van Berend leerde hij lezen en schrijven. Er ging een wereld voor hem open. Benieuwd naar zijn verhaal? Meld je aan voor de gratis kenniskaravaan! Dit kan tot donderdag 5 oktober via www.vrijwilligerspuntraalte.nl/agenda/kenniskaravaan-maak-kennis-met-laaggeletterdheid of door een e-mail te sturen naar info@raalteruitdaging.nl. De kenniskaravaan wordt georganiseerd bij het Annahuis, de Plas 8 in Raalte.

Over Salland TV

x

Check Also

Raalte maakt afspraken met provincie over windenergie

Het college van B&W stelt aan de gemeenteraad voor om afspraken te ...