Raalte verlengt subsidieregeling om kerkgebouwen te behouden

De gemeente Raalte verlengt de subsidieregeling voor haalbaarheidsonderzoeken naar mogelijke nieuwe invullingen van kerkgebouwen. Ook kan met de subsidie de bouwtechnische staat van een kerkgebouw onderzocht worden. Nu kerkgebouwen steeds vaker leeg komen te staan, bestaat de behoefte om nieuwe invullingen van de gebouwen te onderzoeken.

Wethouder Breun Breunissen: “Kerkgebouwen zijn van belangrijke cultuurhistorische waarde voor onze gemeente. Met de financiële ondersteuning willen we de gebouwen voor de samenleving behouden.”  In totaal is er € 60.000 beschikbaar. De subsidie per onderzoek bedraagt maximaal € 5.000. Eigenaren en verenigingen/stichtingen die een onderzoek willen doen naar de haalbaarheid van een herbestemmingsplan kunnen een subsidie aanvragen, op voorwaarde dat er instemming is van de kerkeigenaar.

Instant houden en onderhouden
De subsidie is in 2021 geïntroduceerd na gesprekken met eigenaren van de kerkgebouwen in Raalte. De ontkerkelijking in Nederland heeft financiële gevolgen voor deze kerken. Vooral het instant houden en onderhouden van de gebouwen, ons cultureel erfgoed, komt steeds meer onder druk te staan.

Eigenaren van de kerkgebouwen geven aan dat er vooral behoefte is aan een financiële bijdrage in bouwtechnisch onderzoek en in onderzoek naar de haalbaarheid van alternatieve plannen voor het kerkgebouw.

Aanvraag indienen

De subsidie wordt verlengd tot en met 31 december 2026. Meer informatie over de subsidie en de aanvraagprocedure is te vinden op www.raalte.nl/toekomst-kerkgebouwen

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...