Salland TV ontving afgelopen week een bericht over een programma dat DTV gaat uitzenden over oud Wethouder Gerrit Berkelder (GroenLinks). Hij krijgt dit programma aangeboden als bedankje voor zijn hulp bij het opzetten van de lokale omroep in Deventer.


Deventer – Staatsomroep SLOD slaat helemaal door

Van hulp is echter geen sprake, meer van het kapotmaken van iets moois met een echt lokaal karakter. Hij elimineerde namelijk Stadsradio Deventer FM en zorgde ervoor dat DTV gereorganiseerd is. Het geheel deskundig afgedekt door een “medianota” met de goedkeuring van de gemeenteraad. Een medianota die overigens is gemaakt onder voorzitterschap van iemand die bij de lokale PvdA afdeling op de kieslijst stond. Kortom de politiek in Deventer bemoeit zich erg intens met hun “eigen” lokale omroep SLOD.

Dat er nu een omroep SLOD is die niet onafhankelijk opereert maakt kennelijk de gemeente helemaal niks uit!

Stentor lezer en oud Deventer FM presentator Robin Velderman schreef naar aanleiding van het stukje in de Stentor een ingezonden brief naar de krant.

Tot mijn grote verbazing las ik vandaag de aankondiging van een serie over oud-wethouder Gerrit Berkelder op Deventer Televisie. In een drieluik wordt in juli een beeld geschetst van zijn carrière. Hij krijgt zijn eigen show “als dank voor zijn inzet die hij leverde aan de ontwikkeling van de lokale omroep.”

We hebben het over de wethouder die het populaire Deventer FM eigenhandig uit de lucht haalde, en er Deventer Radio voor in de plaats zette. De man die besliste dat er jaarlijks bijna 400.000 euro gemeenschapsgeld wordt uitgegeven aan een lokale omroep waar niemand naar kijkt of luistert. De man die de lokale omroep heeft omgevormd tot verlengstuk van de afdeling Communicatie van de gemeente.

Die man krijgt nu een bedankje van de club die hij in het zadel hielp. Niet een mooie film op een dvd’tje. Nee, dat wordt dan drie dagen lang uitgezonden op een door de belastingbetaler gefinancierde publieke omroep. Die volgens de mediawet onafhankelijk en “vrij van overheidsinvloeden” hoort te zijn.

Dat laatste zit er toch al niet in. Met een voorzitter van PvdA-huize oud gedeputeerde (Jan Kristen uit Dalfsen) en andere politiek gekleurde bestuursleden. Zo zat Tweede Kamerlid Hein Pieper op Deventer Televisie een week voor de verkiezingen uitgebreid campagne te voeren voor het CDA. En dat terwijl hij bestuurslid is van de SLOD en DTV. Hij misbruikte dus schaamteloos zijn eigen publieke zender voor zijn politieke boodschap.

Deze twee voorbeelden illustreren hoezeer de lokale omroep in Deventer is verweven met de politiek. Hoog tijd dat daar eens iets aan gedaan wordt. Op deze manier is de lokale omroep te duur en niet onafhankelijk. Deventer verdient beter.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...