RAALTE -  Muziek  en kunst krijgen tweede Paasdag extra veel aandacht op het elfde Historisch Festival Raalte.

Raalte – Tweede podium voor Middeleeuwse muziek

Buiten op het festivalterrein aan de Hogeweg treden onder meer de bands ‘World of Stone’, ‘Krebbel’ en ‘AmmA’ op die alledrie een eigen interpretatie van oude muziekstijlen (volks, folk of Keltisch) hebben. Vanuit Mariënheem komt 9 april de zang- en muziekgroep ‘Nog Eentie’die onder meer oud-Hollandse liedjes laat horen in de grote hal. Daar zal ook Henk Zielman met zijn afspeelbare vinylkunst aanwezig zijn. 

Behalve zijn ‘ afspeelbare kunst’  exposeren, aangepast aan het festival,  gaat de Raaltenaar ook als DJ muziek uit zijn gigantische CD- en platencollectie (zo’n 50.000 stuks) draaien. Zielman opende vorig jaar zijn unieke virtuele grammofoonplatenmuseum  ‘Recordart.nl’ .  Verder is de Historische Vereniging Raalte aanwezig met een stand.  Er worden onder meer oude historische films over Raalte en Salland vertoond.

Om alle bands en muziekgezelschappen ruimte te bieden  heeft de organisatie besloten om behalve het afgelopen jaren steeds populairder wordende binnenpodium en horecaterras in de grote hal een tweede, overdekt podium buiten te bouwen.  Op dit buitenpodium  zullen de 3 Middeleeuwse bands te horen zijn.
De vele historische tractoren, dit jaar kunnen die ook in actie komen op een speciaal behendigheidsparcours, en klassieke auto’s, motoren en bromfietsen blijven samen met de tientallen Middeleeuwse themagroepen de basis van het elfde  Historisch Festival.

Toch waarderen steeds meer bezoekers  de horecavoorzieningen en de diverse muzikale optredens, zo heeft organisator Raymond Brandwacht afgelopen jaren gemerkt. ‟Het horecapodium in de grote hal wordt steeds drukker, ook al omdat het speciale kinderspeelparadijs er vlakbij ligt.  Ouders en grootouders willen toch even rustig kunnen genieten van een drankje en een hapje.  Zoals de spareribs waarvoor we weer de bekende echte Amerikaanse BBQ’s gaan gebruiken zoals dat hoort in Raalte.

Dat wordt dan gecombineerd met luisteren naar ontspannen muziek. Van ‘Nog Eentie’ uit Mariënheem is bekend dat ze met Hollands repertoire  of  oud-Hollandse liedjes de stemming er altijd goed in krijgen.  En tijdens hun pauzes zal Henk Zielman zijn bijzondere, oude platen draaien. Dat wordt binnen dus een heel afwisselend programma. Op het buitenpodium, waar ook een klein terras met bar en barbecue bij komt, treden dan ‘World of Stone’, Krebbel en AmmA op.‟

De drie vrouwelijke leden van AmmA (‘Er waren eens een blondine, een brunette en een roodharige…’) zeggen zelf veel plezier te beleven als zij ‘het stof van  bijna vergeten liederen afblazen’  en in een nieuw jasje gieten; ‘Dan kan het publiek luisteren, dansen, huilen, lachen en genieten van het beste van vroeger en de muzikaliteit en fantasie van AmmA’, aldus het drietal zelf.  

World of Stone omschrijft zichzelf als ‘een Keltische folkrock band met een eigen touch’.  Naast eigen werk speelt de band ook traditionele Ierse en Schotse folksongs. Bij Middeleeuwse folk gaat het o,m  traditionele melodieën, ontstaan in de middeleeuwen  en gespeeld op bijvoorbeeld harp en draailier. ‘ Onze muziek is daarop gebaseerd  maar met een moderne bewerking door het gebruik van basgitaar en toetsen’ , zo zegt de inmiddels tot  3 leden teruggebrachte band die zelf ook festivalorganisator is geworden in de Randstad.

Krebbel tenslotte speelt ‘vrolijke en sfeervolle middeleeuwse muziek op historische instrumenten zoals draailieren, doedelzakken en fluiten’. Door de grote verscheidenheid aan instrumenten, een zeer gevarieerd repertoire en een originele presentatie is elk optreden een speciale gebeurtenis; ‘Muzikaal vermaak in middeleeuwse sfeer’ zegt het gezelschap zelf.  

Over Salland TV

x

Check Also

Uitgesteld kernenbezoek in Wesepe

Plaatselijk belang Wesepe ontvangt op 31 januari kernenwethouder Hans Olthof en wethouder ...