Door een lozing van een bedrijf in Raalte, is zaterdag een toxische stof terechtgekomen in het riool.


Raalte – Toxische stof in riool geloosd

Die stof is schadelijk voor de bacteriën in de rioolwaterzuivering in Raalte. Daardoor werkt de zuivering in Raalte niet goed. Om te zorgen dat de toxische stof niet in de zuivering komt, is het rioolgemaal Linderteseweg stopgezet. Daardoor is de riolering vanaf dat gemaal naar de rioolwaterzuivering in Raalte afgesloten. De riolering in de kern van Raalte loopt hierdoor vol en mogelijk over. Er zijn verschillende monsters genomen in het riool en geanalyseerd. Om welke stof het precies gaat, weet men nog niet.

De regiopolitie, de gemeente en het Waterschap hebben het bedrijf bezocht en aangesproken op de lozing. Het gemaal Linderteseweg is stopgezet. Hierdoor komt een groot deel van het afvalwater in Raalte niet terecht op de zuivering, maar blijft het in het riool. Hierdoor loopt het riool vol. Inmiddels is 30.000 liter afvalwater uit het riool bij de Zegge gepompt en vervoerd naar Kampen, waar het in een buffer is opgeslagen. Van dat water zijn monsters genomen om te onderzoeken of de stof nog in het afvalwater is.

Om welk bedrijf het gaat, wilden de instanties niet zeggen. Burgemeester Piet Zoon bevestigde noch ontkende dat het op het bedrijventerrein gelegen bedrijf Beaphar verantwoordelijk is voor de lozing. Bij dit bedrijf worden insecticiden gebruikt om vlooienbanden te maken. ”In theorie is het mogelijk dat iemand van buiten daar het spul geloosd heeft”, zei dijkgraaf Herman Dijk. Volgens de burgemeester is het aan politie en justitie om verdere stappen te nemen.

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...