Provincie gaat niet handhaven bij Jumbo-distributiecentrum na klacht FDF

Jumbo kan het distributiecentrum bij Raalte gewoon blijven gebruiken. Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) klaagde bij de provincie omdat het centrum een benodigde vergunning niet zou hebben. De provincie veegde het bezwaar van tafel omdat FDF ‘geen belanghebbende’ is in de zaak.

Dat staat in het besluit dat de Gedeputeerde Staten vanochtend hebben gepubliceerd. Dit betekent dat de provincie niet optreedt tegen het centrum en de boeren de proceskosten zelf moeten betalen.

Meer dan zeven vrachtwagens

Volgens de boeren heeft het distributiecentrum geen natuurbeschermingswet-vergunning. Als er maandelijks méér dan zeven vrachtwagens laden of lossen moet je zo’n vergunning hebben, zegt een jurist van FDF. “Het is duidelijk dat er veel meer vrachtwagens af en aan rijden.”

Volgens de provincie zijn de boeren een bezwaarprocedure begonnen omdat ze vinden dat andere sectoren buiten beeld blijven als het gaat om stikstofaanpak. Bovendien wonen ze allemaal op meer dan een kilometer afstand van het distributiecentrum, waardoor ze formeel geen belanghebbende zijn.

Natura-2000-gebied

Halverwege januari kwam dit punt ook ter sprake, tijdens een hoorzitting van FDF en de provincie in de IJsselhallen. De boeren zeiden toen dat niet de afstand tot het distributiecentrum, maar tot het aangrenzende Natura-2000-gebied leidend zou moeten zijn. Daarmee zijn zij wél belanghebbend, omdat enkele bezwaarmakers vlak bij dit gebied wonen.Lees ook: Tientallen boeren verwacht bij hoorzitting Farmers Defence Force en provincie in IJsselhallen

Hun redenatie: het distributiecentrum stoot stikstof uit, wat slecht is voor insecten in het Natura-2000-gebied. Dat is weer slecht voor boeren die afhankelijk zijn van insecten die de gewassen bevruchten.

Meeste stikstof door boeren

De provincie gaat niet mee in die redenatie. Onder meer omdat de landbouw voor een groot deel bijdraagt aan stikstofuitstoot in het gebied; zo’n tachtig procent zou van de boeren zelf komen.

Een ander punt is dat FDF belangenbehartiger van de agrarische sector is, niet van natuurbescherming, zegt de provincie verwijzend naar de statuten van de actiegroep. Wederom een reden om de boeren niet als belanghebbende aan te merken.

FDF kan nog bezwaar maken tegen het besluit door een beroepschrift te sturen naar de Rechtbank Overijssel.

Over Salland TV

x

Check Also

Stöppelhaene trapt opnieuw af met Roggemaaiersavond

‘Never change a winning team’. Het is zo’n veelgehoorde uitspraak in de ...