Overijsselaars doen massaal decemberinkopen in webshops buiten de Europese Unie, maar 75% weet niet welke douaneregels gelden

Overijsselaars doen massaal decemberinkopen in webshops buiten de Europese Unie, maar 75% weet niet welke douaneregels gelden
Douane geeft online shoppingtips aan consumenten, hulpsinten en -kerstmannen

Met Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis in aantocht shoppen Overijsselaars er op los. Oók in webshops buiten de Europese Unie. Zo’n 77% van de Overijsselaars is de komende maanden zeker of zeer waarschijnlijk van plan aankopen te doen in een webshop buiten de Europese Unie. Dit blijkt uit een peiling in opdracht van de Nederlandse Douane. Onder deze shoppers is veel onwetendheid over de regels die gelden voor bijvoorbeeld btw en invoerheffingen. Om verrassingen over bijkomende kosten bij aflevering van pakketjes te voorkomen, start de Douane vandaag een campagne voor iedereen die online shopt.

Onlineshoppen; de één doet het vanwege het gemak, de ander vanwege de lagere kosten. Maar die kosten zijn bij drie op de tien Overijsselse internetshoppers (32,9%) weleens hoger uitgevallen, omdat bij aflevering van aankopen uit een webshop buiten de Europese Unie extra kosten in rekening werden gebracht. Veel van deze internetshoppers baalden hiervan omdat zij vooraf niet wisten van deze kosten. Toch besluit 96,2% de bijkomende kosten bij aflevering te betalen en geen afstand te doen van hun pakket.

Daniela de Roo van de Douane licht toe: “Met deze campagne willen wij voorkomen dat online shoppers worden geconfronteerd met onverwacht duurder uitvallende aankopen. Bijvoorbeeld door vooraf te checken waar je online koopt en welke regels er gelden. Dus laat je niet verrassen en check www.douane.nl/internetaankopen. Hier vind je ook uitleg over producten die niet, of met restricties, ingevoerd mogen worden. Vragen kun je 24/7 stellen aan de virtuele assistent.”

Top-3 internetaankopen van Overijsselaars
De lijst met populairste internetaankopen in webshops buiten de Europese Unie ziet er bij Overijsselaarsals volgt uit: 1. elektronica en gadgets (66,2%), 2. kleding, schoenen, tassen en/of accessoires (50,7%) en 3. speelgoed en spellen (31%).

Tips voor internetaankopen
De Douane controleert dagelijks talloze pakketjes die afkomstig zijn van landen buiten de Europese Unie. Voor alle hulpsinten en -kerstmannen in Overijssel vijf tips voor internetaankopen op een rij:

Check op de website altijd waar een webshop gevestigd is. Als de contactgegevens niet bekend zijn, zoek het bedrijf dan op in Google om ervaringen van anderen te checken. Controleer bij bestellingen met een totaalwaarde boven de €22 of de btw op je factuur staat. Zo niet, houd er dan rekening mee dat je deze bij aflevering van je pakket moet betalen, plus de inklaringskosten. Realiseer je dat je over online aankopen met een totaalwaarde boven de €150 ook invoerrechten betaalt. Houd er rekening mee dat je niet alles wat online te koop is, mag invoeren. Zo zijn bijvoorbeeld namaakkleding en namaakspeelgoed niet toegestaan. Ga voor vragen over eventuele bijkomende kosten en regels naar Douane.nl/internetaankopen en stel je vraag aan de virtuele assistent.

 

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...