Otto Tausk chef-dirigent bij Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel

Op 11 september presenteert Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, tijdens een concertreeks in Arnhem, Nijmegen en Enschede, de Nederlandse dirigent Otto Tausk als chef-dirigent. Met deze benoeming zet het orkest zijn toekomstplannen kracht bij.

Phion, ontstaan uit de fusie van Het Gelders Orkest en Orkest van het Oosten, is zeer verheugd dat Tausk zich, voor een termijn van in ieder geval 2 jaar, aan de organisatie wil verbinden. Hij zal, naast zijn rol als chef-dirigent bij Phion, zijn positie als music director bij het Vancouver Symphony Orchestra voortzetten alsmede zijn rol als artistic advisor bij de Vancouver Symphony Orchestra School of Music.

‘Ik vind het geweldig om benoemd te worden tot chef-dirigent van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel. Vanaf het eerste moment dat ik met de musici werkte, viel mij hun warmte, openheid en ambitie op. Ik kijk er dan ook enorm naar uit om al deze geweldige mensen nog beter te leren kennen en voort te bouwen op de sterke muzikale connectie die ik heb ervaren. Samen starten we een nieuw hoofdstuk van een ongetwijfeld fantastisch verhaal,’ aldus Otto Tausk.

‘Otto Tausk past perfect bij Phion’’ zegt algemeen directeur Jacco Post. ‘Hij begrijpt waar wij als orkest voor staan en zit vol waardevolle ideeën die ons orkest, zeker in de huidige tijd, nog meer richting zullen geven. Ik ben ervan overtuigd dat zijn verbindende persoonlijkheid eraan zal bijdragen dat wij als fusieorkest, gevestigd in Arnhem én Enschede, artistiek gezien nog beter zullen samensmelten. Otto Tausk is zelf woonachtig in onze regio, wat er zeker aan zal bijdragen dat we onze contacten in de regio kunnen verstevigen. Natuurlijk neemt onze chef-dirigent, door zijn lange internationale ervaring, ook een interessant netwerk aan solisten en dirigenten met zich mee. Wij kunnen dan ook niet wachten om samen aan de slag te gaan en ons publiek te laten ervaren welke schoonheid hieruit voortvloeit.’

Op 11, 12 & 13 september opent Otto Tausk het nieuwe concertseizoen van Phion met een prachtig programma. Naast de wereldpremière van de kamerorkestversie van het Pianoconcert van Joep Franssens, speelt het orkest Symfonie nr. 1 van Beethoven. www.phion.nl/beethoven1

Otto Tausk

‘Het Koninklijk Concertgebouworkest toverde wolken van vloeiend zijden klanken in elk dynamisch bereik. Al deze extreme contrasten werden met grote precisie bijeengebracht en samengebald door Otto Tausk.’ Dit citaat uit een recensie van Olga de Kort in Bachtrack geeft wel aan dat deze Nederlandse dirigent zich kan meten met de top van de wereld.

Tausk studeerde eerst viool bij Viktor Liberman en daarna orkestdirectie bij Jonas Aleksa, Kenneth Montgomery en Jurjen Hempel. Hij begon zijn carrière als assistent bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder Valery Gergjev. Daarna was hij chef-dirigent bij Holland Symfonia en het Tonhalle & Operntheater en Sinfonieorchester Sankt Gallen in Zwitserland. Sinds 2018 is hij chef-dirigent van het Vancouver Symphony Orchestra. Otto Tausk is een veelgevraagd gastdirigent bij alle grote orkesten van Australië, en in Europa onder meer bij: Zweden, Spanje, Duitsland, Italië, Rusland, Noorwegen en Engeland. Zo leidde hij o.a. het Deens Nationaal Symfonieorkest, het Los Angeles Philharmonic Orchestra, het Mariinsky Orkest en vrijwel alle Nederlandse orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest. Vorig jaar maakte Tausk zijn debuut tijdens de wereldberoemde concertserie The Proms in de Royal Albert Hall in Londen met Strauss: Ein Heldenleben.

Ook bij Phion en zijn voorlopers heeft hij de afgelopen jaren diverse succesvolle concerten geleid. In ons land werd hij een tv-persoonlijkheid toen hij enkele jaren juryvoorzitter was van het populaire talentenprogramma Maestro. Als operadirigent heeft Otto Tausk veel bekendheid gekregen. In het theater van Sankt Gallen leidde hij naast vele nieuwe producties én een aantal wereldpremières, ook het grote operarepertoire. Daarnaast dirigeerde hij onder meer bij de Oper Köln en De Nationale Opera in Amsterdam. Daar zal hij dit seizoen de wereldpremière verzorgen van Upload, de nieuwste opera van Michel van der Aa. Otto Tausk heeft diverse cd’s op zijn naam staan. Daaronder een opname met werk van Prokofjev die hij samen met violiste Rosanne Philippens en het orkest van Sankt Gallen maakte en die door BBC Music Magazine Concerto in 2018 werd uitgeroepen tot cd van de maand

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...