Deventer en Raalte hijsen de regenboogvlag voor Coming Out Day

Over de hele wereld wordt vandaag Coming Outdag gevierd. Op deze dag wordt aandacht besteed aan het uit de kast komen; het moment dat mensen openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. In ons land wordt deze dag sinds 2009 gevierd en daarom hangen de gemeenten Deventer en Raalte vandaag de vlag uit.

In de aanloop naar deze dag ondertekende wethouder Rob de Geest een intentieverklaring met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Van dit ministerie ontvangt Deventer de komende vier jaar 80.000 euro om het lokale LHBTIQA+ emancipatiebeleid te versterken. Volgens OCW is er extra aandacht nodig voor jongeren, ouderen en in kringen waar LHBTIQA+ zijn nog een taboe is. Vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld tegen mensen met een andere geaardheid moeten afnemen.

Muziek vanuit de Lebuinustoren
Een internationale dag kan natuurlijk niet zonder muziek. Er is één nummer in het specifiek dat het best bij uit de kast komen past. Inderdaad: I’m Coming Out van Diana Ross! Stadsbeiaardier Bauke Reitsma speelde het nummer, zoals hieronder te zien is, vanochtend in de Lebuinustoren in Deventer.

Tekst gaat verder onder de video

Jezelf kunnen zijn nog niet vanzelfsprekend
Op Instagram toont ook de gemeente Raalte een wapperende vlag: ”Want iedereen moet zichzelf kunnen zijn.” Helaas is dat nog steeds niet overal vanzelfsprekend. De positieve ontwikkeling in de emancipatie en acceptatie van de LHBTIQA+ personen in Nederland van de afgelopen decennia, zet volgens het OCW de laatste jaren niet krachtig door. Zo ligt zichtbare intimiteit tussen mensen van gelijk geslacht nog altijd uiterst gevoelig. Ook uit de Welzijnsmonitor LHBTIQA+ 2023, uitgevoerd door Vizier en Radboud Universiteit, is gebleken dat acceptatie niet vanzelfsprekend is.

Verslechtering van acceptatie
Het nieuwe onderzoek toont aan dat de acceptatie van transgender en non-binaire personen tussen 2021 en 2023 niet is verbeterd, maar eerder is verslechterd. De belangrijkste resultaten uit het onderzoek geven bijvoorbeeld aan dat de hierboven aangegeven personen nu een verontrustende toename in onveiligheid ervaren in vergelijking met 2021. Het percentage dat zich onveilig voelt op straat, is gestegen van 43 procent naar 50 procent. Bovendien geven transgender en non-binaire personen vaker aan slachtoffer te zijn van ongewenst gedrag en voelen ze zich vaker eenzaam. Daarnaast overweegt een aanzienlijk deel van de LHBTIQA+ gemeenschap te verhuizen (gedeeltelijk) vanwege hun identiteit. In Overijssel gaat het om 9 procent.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Zes Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Olst-Wijhe 

Aan zes inwoners van de gemeente Olst-Wijhe is een Koninklijke Onderscheiding toegekend. ...