Opening Het Opbouwhuis Grip en Houvast Rondom Kanker

Nieuw initiatief moet zorgverleners bij elkaar brengen en een luisterend oor bieden

Het Opbouwhuis: een warm thuis

voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten

ZWOLLE – Als oedeemtherapeut, oncologisch fysiotherapeut en rouw- en verliestherapeut krijgen Marieke voor ’t Hekke, Henrike Valk en Esther Mars regelmatig (ex-)kankerpatiënten over de vloer. Los van de fysieke problematiek komen dan ook allerlei verhalen los. Een terugkerend thema is de zoektocht door het medische landschap en (soms) ook de gebrekkige communicatie tussen de professionals.

Dat moet toch anders kunnen, dachten Marieke en Esther. Marieke is met haar Lipolymfoedeem kliniek gevestigd in een pand van FysioPlus in Zwolle en heeft daar dagelijks contact met de medewerkers die zijn gespecialiseerd in oncologie fysiotherapie en daar is wel de gewenste afstemming en communicatie.

Dat is de basisgedachte voor de start van Het Opbouwhuis op de locatie van Fysioplus aan de Middelweg 402. Het nieuwe initiatief is deze week (1 oktober) van start gegaan. Helaas zat een feestelijke opening er vanwege COVID-19 niet in, maar wat de initiatiefnemers betreft, is het uitstel en zeker geen afstel.

“Als jij plotseling de diagnose kanker krijgt, dan staat jouw leven op de kop. En met jou ook het leven van jouw naasten. Dan heeft iedereen behoefte aan rust en goede communicatie tussen de diverse zorgverleners. Helaas is de praktijk anders, vooral als behandelaars kilometers van elkaar verwijderd zijn”, luidt de motivatie voor de oprichting van Het Opbouwhuis.

Aan de Middelweg 402 is één van de vijftien behandelkamers vrijgemaakt en opnieuw ingericht om als Het Opbouwhuis door het leven te gaan. “Dit is de plek waar we even met elkaar kunnen meekijken en indien gewenst vliegen we nog een andere zorgverlener in”, aldus Marieke die aangeeft dat Het Opbouwhuis ook een warm thuis moet zijn. Met medewerkers die een luisterend oor bieden. “We zijn er van overtuigd dat steeds meer mensen de ziekte kanker krijgen en het ook overleven. Dat betekent dus ook dat er een grotere behoefte komt aan nazorg. En dat begint eigenlijk al bij de diagnose”, stelt Marieke die tot slot aangeeft dat met enige regelmaat ook workshops, info avonden en masterclasses worden gegeven. Zowel voor de (ex-)kankerpatiënt als partners en kinderen.

Het Opbouwhuis

Middelweg 402

8031 VX Zwolle

038 453 55 03

info@hetopbouwhuis.nl

www.hetopbouwhuis.com

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...