Ongerustheid bij veehouders door razendsnelle verspreiding blauwtong

Het blauwtongvirus verspreidt zich in een razendsnel tempo en de besmettingen zullen naar verwachting de komende tijd alleen maar toenemen. Ook in verschillende Sallandse gemeenten is het virus nu een feit. Hoe ziet de situatie er op dit moment uit en wat kunnen we op korte termijn verwachten?

Ria Derks, van vakgroep Melkveehouderij bij LTO Nederland, merkt dat er veel ongerustheid is bij veehouders: ”Veehouders zijn nadrukkelijk op zoek naar handelingsperspectief en dat is één van de moeilijkste punten van dit type virus, namelijk type 3. Op dit moment kijken we, samen met Royal Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de schapenhouderij, wat de best practice is. Daarnaast bekijken we wat wij vanuit de vakgroep verder kunnen betekenen voor veehouders.”

Nog geen vaccin beschikbaar
René van den Brom, specialist kleine herkauwers bij Royal GD, vertelt dat er veel over een vaccin wordt gesproken: ”Vaccinatie is de vorige keer de weg eruit geweest, samen met de natuurlijke immuniteit van dieren, waardoor we van blauwtong zijn afgeraakt. Het is uiteindelijk de beste manier van preventie, maar we hebben op dit moment geen vaccin. Er wordt veel gesproken over andere vaccins, maar hierbij is het enorm van belang dat een afweging wordt gemaakt dat een vaccin veilig is, zowel voor mens, dier en omgeving.” Recent werd duidelijk dat een Zuid-Afrikaans vaccin ongeschikt is verklaard voor gebruik in Nederland.

Advies voor veehouders
Een vaccin is er dus nog niet, maar de rundveedierenarts heeft wel advies voor veehouders met betrekking tot preventie en behandeling van het virus: ”Wees terughoudend met dierbewegingen. Het virus wordt door knutten verspreid, maar als je een eventueel besmet dier zou verplaatsen en naar een andere omgeving brengt, zullen op die andere plekken in Nederland ongetwijfeld ook knutten aanwezig zijn en kunnen er nieuwe haarden ontstaan. Daarnaast is het mogelijk om de dieren op te hokken op het moment dat de knutten actief zijn, dus rond schemering en ‘s avonds.. Daarbij is goed ventileren belangrijk.”

Uiteraard is het belangrijk om alert te zijn op de gezondheid van je dieren en is er nog altijd de meldingsplicht. Elke verdenking van blauwtong dient dus gemeld te worden via de website van de NVWA.

Huidige blauwtongbesmettingen in Salland
Wijhe: 3
Olst: 3
Diepenveen:1
Heino: 1 (+1 verdenking van blauwtong)

Dalende temperaturen zijn gunstig
Dat de temperaturen beginnen te dalen is goed nieuws, maar helaas niet het einde van de knut. Christian Scherpenzeel, rundveedierenarts bij Royal GD, legt uit: ”Dat de volwassen knut minder actief wordt, omdat het weer minder gunstig lijkt voor deze knut, wil nog niet zeggen dat haar eitjes, larven en haar poppen de temperatuurdaling kunnen weerstaan. Voor de hele voortplanting en de levenscyclus van de knutten, zal de daling nog niet genoeg zijn om deze onder de duim te krijgen voor dit seizoen. Nachtvorst of een strenge zou hier wel voor kunnen zorgen. Ook Ria Derks vertelt dat we er rekening mee moeten houden dat we in het komende voorjaar weer te maken krijgen met een hernieuwde besmetting, onder andere omdat de larven in het water overleven.

Laat je niet opvreten
Volgens Van den Brom is blauwtong inmiddels ook aangetoond in België en in Nederland gaat het hard richting het noorden van Friesland en Texel: ”Het is van belang om erachter te komen waar het virus vandaan komt om te weten hoe zo’n virus in de Nederlandse populatie terechtkomt.” Albert van der Ploeg, van vakgroep Schapenhouderij bij LTO Nederland, benadrukt dat het belangrijk is om je niet te laten opvreten door wat je overkomt: ”Deel het met ons, de vakgroep, maar vooral ook met elkaar. Je kunt er niets aan doen en je voelt je enorm onmachtig op dit moment. We zitten er met z’n allen mee, we hopen dat we er goed doorkomen, maar het is gewoon echt heel zwaar.”

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Zes Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Olst-Wijhe 

Aan zes inwoners van de gemeente Olst-Wijhe is een Koninklijke Onderscheiding toegekend. ...