OM eist gevangenisstraffen tegen verdachten overval in Wijhe

,,De overval in Wijhe, waarbij twee bejaarde broers uit hebzucht en gemakzucht voor de rest van hun leven kapot zijn gemaakt, heeft de angst voor dit soort delicten vergroot. Niet alleen in een kleine gemeenschap als Wijhe, maar in heel Nederland’’.  Met dit betoog motiveerde de officier van justitie zijn strafeisen tegen twee mannen die vandaag  bij de rechtbank in Zwolle terecht stonden voor de brute overval op 11 maart 2014.

Een 27-jarige man zonder vaste woonplaats hoorde negen jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Tegen een 21-jarige man uit Nijmegen werd acht jaar gevangenisstraf geëist. Hoewel de mannen hun betrokkenheid ontkennen, is er volgens het OM voldoende bewijs dat zij op 11 maart ’s avonds rond negen uur de woning aan de Dijk in Wijhe binnen gedrongen zijn.

De bewoners, twee broers van 82 en 85 jaar,  worden geschopt, geslagen en bedreigd met een pistool en een mes. Ze worden gekneveld achter gelaten. De buit bestaat uiteindelijk uit een portemonnee met 60 euro papiergeld en wat kleingeld, een sleutel en een glucosemeter. De 85-jarige man loopt voornamelijk letsel op door het afweren van klappen. De 82-jarige man wordt met ernstig letsel opgenomen in het ziekenhuis en kon niet meer bij zijn broer wonen.

De officier van justitie besteedde in zijn requisitoir veel aandacht aan de impact van de zaak: ,,Het onafscheidelijke duo heeft zich kranig tegen de overvallers geprobeerd te verweren, en heeft daar de hoge prijs van hun leven samen voor moeten betalen.’’

Het brute karakter van de overval vatte de officier als volgt samen:  ,,Twee geïsoleerde oude mensen, kwetsbare oude mensen, onder dreiging van wapens en door gebruik van excessief geweld verrot slaan en gekneveld achterlaten, dat is waar verdachten kennelijk hun heil in zoeken.’’

Drie weken na de woningoverval in Wijhe, op 2 april, vindt een poging overval plaats in Vaassen. Dit keer is het doelwit een woning bij een tabakszaak aan de Apeldoornseweg. De eigenaresse sluit het pand af en belt de politie.  De 27-jarige verdachte wordt in de buurt aangetroffen, als hij wordt opgehaald door een 29-jarige man uit Deventer.  De 21-jarige verdachte vlucht op een gestolen fiets naar de woning van de 29-jarige man in Deventer. Deze 29-jarige man staat donderdag 23 april terecht voor zijn betrokkenheid bij de poging overval in Vaassen.

Deze overval in Vaassen werd volgens de officier gepland om ‘’meer geld in het laatje te brengen.’’ Overvallen op woningen behoren volgens het OM tot de zwaarste categorie diefstallen: ,, Als je daar niet meer veilig bent, ben je het eigenlijk nergens zonder dat je vlucht en onderduikt. En dat gevoel straalt niet alleen af op de hele leefgemeenschap waarin de bewoners wonen, maar ook op de rechtsorde daarbuiten.’’ Alles afwegende vindt de officier van justitie  langdurige, onvoorwaardelijke  gevangenisstraffen van respectievelijk  negen  en acht jaar passend. De strafeis tegen de 27-jarige man valt hoger uit vanwege zijn leidende rol. De Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, doet op 21 mei uitspraak.

 

Over Salland TV

x

Check Also

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Tal van excursies staan op het programma tijdens de Vechtdaldag 2024. Hardenberg ...