Nieuwe schilderijen van Guido Lippens te zien in Bergkerk Deventer

De Bergkerk in Deventer maakt een start met een reeks tentoonstellingen van Nederlandse kunstenaars die een grote bekendheid genieten. De vraag aan hen is een selectie uit hun werk te tonen, op maat gemaakt voor deze historische omgeving. De reeks krijgt de titel Bergkerk Variaties. Een keer per jaar vindt een nieuwe aflevering plaats. 

De eerste exposant is Guido Lippens. Hij werd geboren in Terneuzen in 1939 en volgde de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Zijn werk had vanaf het begin, eind jaren zestig, een sterk grafische inslag. Onder invloed van de tijdgeest koos hij ervoor minimalistische tekeningen en schilderingen te maken, regelmatige rasterstructuren in zwart, wit en tussentonen. Deze manier van werken liep uit in een serie grote werken waarin vierkante vlakken met witte gouache werden bestreken. Met deze werken nam Lippens deel aan de vijfjaarlijkse Documenta in Kassel in 1982.

Gebruik van materialen
Voortaan – en tot op de dag van vandaag – werkte hij voornamelijk op multiplex panelen die niet alleen beschilderd kunnen worden, maar ook verzaagd en gecombineerd met andere panelen tot een gelaagd kunstwerk. Zo ontstaan kleurrijke composities die nu eens aan Moorse tegeltableaus doen denken, dan weer aan kantwerk of een sterrenhemel.

Spelen met geometrische vormen
Geometrische en aan de werkelijkheid ontleende vormen gaan een spel met elkaar aan waarbij de uitkomst ook voor de schilder zelf een voortdurende verrassing is. De orde en symmetrie worden bij nadere beschouwing ontregeld. Guido Lippens heeft een goed oog voor wat de wereld ons aan moois te bieden heeft, en voegt er zijn uitbundige vormenwereld aan toe.
Guido Lippens is niet vaak meer in tentoonstellingen te zien, maar hij schildert nog steeds met groot enthousiasme. Deze expositie in de Bergkerk, een keuze uit zijn schilderijen van de laatste jaren, maakt voor een groot publiek zichtbaar wat normaal gesproken alleen de enkeling te zien krijgt die de schilder in zijn mooie huis in Middelburg bezoekt.

Van 29 september tot en met 19 november 2023 te zien in de Bergkerk in Deventer, Bergkerk 1.

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 11-17 uur, toegang gratis.

Officiële opening: vrijdag 29 september 17 uur
Curator Rob Smolders spreekt openingswoord

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...